Rizici svedeni na minimum
1

Nema novih oboljenja od meningokokne sepse u TK

Klix.ba
Tuzla
Tuzla
Nakon provedenih opsežnih mjera profilakse osoba iz kontakta s umrlim od meningokokne sepse, koje su provedene u Behrambegovoj medresi i u općoj populaciji, može se zaključiti da nema novih slučajeva oboljenja, kao ni sumnji na prisustvo meningokokne bolesti na području Tuzlanskog kantona.

Također, rizici od daljnjeg širenja bolesti svakodnevnim kontinuiranim aktivnostima Stručnog tima svedeni na minimum, zaključak je Stručnog tima Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja stanovništva Tuzlanskog kantona.

Kontrola kliconoštva, kod osoba iz kontakta, provedena je u velikom obimu i više nego što se u ovakvoj situaciji uobičajeno poduzima. Od ukupno 718 osoba koje su bile obuhvaćene nadzorom za 597 osoba su urađeni brisevi grla i nosa na kliconoštvo, za koje su u 98 posto pregledanih rezultati bili uredni.

Za preostalih dva posto uzoraka analiza je u procesu obrade, a u skladu sa doktrinom nadzora u ovakvim slučajevima, aktivnosti zdravstvenih službi i Stručnog tima vodit će se i dalje i okončati početkom prvomajskih praznika.