Vlada KS
0

Nema novca za jeftine studentske karte

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Safetom Kešom, podržat će inicijativu da se studentima na Univerzitetu u Sarajevu uvedu godišnje karte za gradski prijevoz po cijeni od 33 KM, ali sumnjaju da će naići na razumijevanje ostalih ministara kantonalne vlade.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo, ovogodišnji budžet Kantona najvjerovatnije će biti 'skresan' za dodatnih 100 miliona KM, uz napomenu da početkom godina kasa kantonalnog budžeta zbog manjih prihoda bila praznija za oko 100 miliona KM. Zbog ovog finansijskog pada, moguća su odustajanja od brojnih projekata koje Kanton tradicionalno podržava, kapitalni projekti i nova ulaganja su dovedi u pitanje, pa ne bi trebalo čuditi, kaže ministar Kešo, ako ministri ne budu dali saglasnost sufinansiranju cijene godišnje studentske karte.

"Drugi ministri su mišljenja da ministarstvo obrazovanja i nauke već crpi dovoljno budžetskih sredstava, a novim rebalansom moramo napraviti dodatne uštede, tako da stalno nailazimo na prepreke. Nalazimo se u jednoj nemogućoj finansijskoj situaciji, a ako se još dovedu kapitalni projekti u pitanje, ne znamo na koji način ćemo onda puniti kantonalni budžet“, prokometarisao je Kešo.

Popusti na studentske karte su, prema njegovim riječima, izvanredna stvar, posebno ako imamo u vidu da su druge zemlje, pa čak i one u okruženju, usvojile zakon o studentskom standardu, koji podrazumijeva uvođenje brojnih povlastica za studente.

Vlast na svim nivoima okvirni Zakon o visokom obrazovanju obavezuje da usvoje zakon o studentskom standardu te zakon o studentskom organiziranju. Prvi, osim u Republici Srpskoj, još nije donesen ni na državnom, federalnom niti kantonalnom nivou.

Ovim bi se zakonom uveli posebni studentski popusti za hranu, literaturu, smještaj, kao i za javni gradski prijevoz. Priča o inicijativi Studentskog parlamenta za uvođenje godišnjih GRAS-ovih karti za studente po cijeni od 33 KM, objavljena je jučer na našem portalu.