{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli

24.4.2013. u 10:05
0
1
Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli
0
Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli
Meho Sadiković
U oktobru prošle godine Skupština TK usvojila je odluku o gradnji Centra za autizam u Tuzli, prvom takve vrste u BiH. U Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom očekivali su kako će Vlada TK implementirati odluku Skupštine TK i potpisane protokole te u budžet TK za 2013. godinu uvrstiti 300.000 KM za gradnju centra.
"U prvobitnom prijedlogu budžeta stavka od 300.000 KM je bila uvrštena, ali je u međuvremenu izbrisana. Mi smo za takvu odluku saznali prilično kasno i odmah smo zastupnicima u Skupštini TK dostavili protestno pismo. O ovom potezu ćemo upoznati međunarodne institucije, jer se njime krše osnovna ljudska prava", kaže predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković.

Općina Tuzla je u Bukinju osigurala zgradu u kojoj će biti smješten centar i koja zahtijeva hitnu adaptacijuadaptaciju. U Centru za autizam djeca bi dobila neophodnu dijagnostiku, imala bi predškolsko i osnovno obrazovanje, a i smještaj internatskog tipa.

"U Tuzli imamo Odjel za autizam, koji je morao prerasti u centar. Trenutno u odjel dolazi 18 djece, a na području TK imamo evidentirano blizu 70 autistične djece. Nakon ove odluke planiramo na naredno skupštinsko zasjedanje dovesti našu djecu i ostaviti ih u sali za sjednice samo pet minuta. Neka vide kakav je svakodnevni život djece i njihovih roditelja. Valjda će se nakon toga smilovati i u budžet uvrstiti 300.000 KM za Centar za autizam", navodi Sadiković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: