{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli

24.4.2013. u 10:05
0
1
Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli
0
Nema novca za izgradnju Centra za autizam u Tuzli
Meho Sadiković
U oktobru prošle godine Skupština TK usvojila je odluku o gradnji Centra za autizam u Tuzli, prvom takve vrste u BiH. U Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom očekivali su kako će Vlada TK implementirati odluku Skupštine TK i potpisane protokole te u budžet TK za 2013. godinu uvrstiti 300.000 KM za gradnju centra.
"U prvobitnom prijedlogu budžeta stavka od 300.000 KM je bila uvrštena, ali je u međuvremenu izbrisana. Mi smo za takvu odluku saznali prilično kasno i odmah smo zastupnicima u Skupštini TK dostavili protestno pismo. O ovom potezu ćemo upoznati međunarodne institucije, jer se njime krše osnovna ljudska prava", kaže predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković.

Općina Tuzla je u Bukinju osigurala zgradu u kojoj će biti smješten centar i koja zahtijeva hitnu adaptacijuadaptaciju. U Centru za autizam djeca bi dobila neophodnu dijagnostiku, imala bi predškolsko i osnovno obrazovanje, a i smještaj internatskog tipa.

"U Tuzli imamo Odjel za autizam, koji je morao prerasti u centar. Trenutno u odjel dolazi 18 djece, a na području TK imamo evidentirano blizu 70 autistične djece. Nakon ove odluke planiramo na naredno skupštinsko zasjedanje dovesti našu djecu i ostaviti ih u sali za sjednice samo pet minuta. Neka vide kakav je svakodnevni život djece i njihovih roditelja. Valjda će se nakon toga smilovati i u budžet uvrstiti 300.000 KM za Centar za autizam", navodi Sadiković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: