BiH
0

Nema ni naznaka o nastavku sjednice Predstavničkog doma FBiH

FENA
U Federalnom parlamentu u Sarajevu zasad nema ni naznaka kada će biti nastavljena konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma čiji je prvi dio održan 21. novembra.

Tada su verificirani mandati poslanicima u narednom četvorogodišnjem sazivu, ali nije izabrano i rukovodstvo - predsjedavajući i dva potpredsjedavajuća Doma.

Stoga se ne može smatrati da je Dom konstituiran.Muhamed Ibrahimović, koji je predsjedavao konstituirajućom sjednicom, izjavio je danas Agenciji FENA da do njega još nisu stigli nikakvi pismeni prijedlozi kandidata za rukovodeće funkcije Doma u novom mandatu, pa stoga ne može ni u naznakama govoriti kada će konstituirajuća sjednica biti nastavljena.

"Čim dobijem prijedloge, sazvat ću ubrzo nastavak. Ako treba, poslanici će o tome biti obaviješteni telegramima", kaže Ibrahimović koji će predsjedavati sjednicama Predstavničkog Doma do imenovanja novog rukovodstva.

Ibrahimović ne želi komentirati razloge zbog kojih je 21. novembra izostao dogovor stranaka o prijedlozima kandidata za rukovodstvo, ali tada je bilo optužbi da su za ovakvo stanje krive stranake s hrvatskim predznakom - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990).

U izjavi Agenciji FENA to je negirao glasnogovornik HDZ-a Mišo Relota i dodao da je odgovornost i na drugim strankama.

Upitan da li HDZ ima kandidate za rukovodeće funkcije u Parlamentu, odgovorio je potvrdno. Kandidat za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je Mate Franjičević, a za predsjedavajućeg ovog doma u Parlamentarnoj skupštini BiH - Niko Lozančić, izjavio je Relota.