Novi pravilnik
54

Nema nestašice lijekova u BiH, neki će biti jeftiniji za više od 50 posto

Piše: Dž. Č.
Ilustracija
Ilustracija
Prema Pravilniku o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, krajem maja i početkom juna očekuje se pojeftinjenje pojedinih lijekova u BiH u rasponu od 10 do 50 posto.

Kako saznajemo od Biljane Tubić, pomoćnice direktora iz Sektora za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, neće svi lijekovi pojeftiniti, a najveći pad cijena očekuje se kod grupe lijekova za tretman kardiovaskularnih oboljenja.

Nove cijene lijekova Agencija će od 15. do 20. maja objaviti na svojoj stranici.

Pojedini mediji prenijeli su informaciju kako bi moglo doći do nestašice lijekova u BiH, jer će uvoznici i distributeri morati prodavati lijekove po novim cijenama određenim pravilnikom, što dovodi do razlika u vezi s tenderskom cijenom. Tubić nam govori kako su ovo netačne informacije.

"Radi se o špekulacijama. Nosioci dozvola i prometnici na veliko lijekovima su ponuđači na javnim natječajima za nabavku lijekova. Ove pravne osobe, prema predmetnom podzakonskom aktu, imaju obavezu da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama pravilnika. Dakle, problema nema", naglasila je Tubić.

Međutim, postoji mogućnost promjene već sklopljenih ugovora prema članu 72. Zakona o javnim nabavkama jer su oni, kako kaže Tubić, potpisani u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima u BiH i kao takvi podložni su promjenama.

"Promjene trebaju biti urađene s ciljem usaglašavanja cijena prema odredbama pravilnika", kaže Tubić.

Tubić nije željela komentarisati to što kruže informacije kako su u apotekama širom BiH od 1. maja dostupni lijekovi po nižim cijenama. Kazala je samo kako će Agencija tokom naredne sedmice objaviti maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH, a oni koji imaju dozvolu za trgovinu lijekovima imaju rok do sutra, 12. maja, da dostave svoje prijedloge cijena.

Na pojeftinjenje lijekova u roku koji je najavljen mogu utjecati svi činioci distribucije lijeka, od veledrogerija, fondova zdravstvenih osiguranja, nosilaca dozvola i apoteka, ukoliko ne budu poštivali pravila definisana pravilnikom.

Prema dosadašnjim izračunima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pojedini lijekovi bit će za više od 50 posto jeftiniji. Na primjer, lijek bikalutamid, koji se koristi pri liječenju karcinoma prostate, u Federaciji BiH košta 161,36 KM, u RS-u 188,79 KM, a njegova maksimalna veleprodajna cijena prema Pravilniku bit će 91,67 KM. Također i lijek pramipeksol, koji se koristi pri liječenju Parkinsonove bolesti, kod odraslih će s 87,70 KM, koliko košta u FBiH, pasti na 27,60 KM.