Alexander Stubb, finski ministar
0

"Nema napretka bez ustavnih promjena"

FENA
Bosna i Hercegovina mora provesti reformu ustava kako bi mogla napredovati u procesu evropskih integracija, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Republike Finske Alexander Stubb, koji boravi u posjeti našoj zemlji.

On se danas obratio članovima PSBiH, bh. administracije koji se bave evropskim pitanjima, studentima međunarodnih odnosa, diplomacije i EU integracija, te predstavnicima medija, političkih stranaka i organizacija građanskog društva o temi "EU integracija na zapadnom Balkanu, s posebnim fokusom na BiH".

Stubb je u svom obraćanju ocijenio kako BiH zaostaje u procesu evropskih integracija, naglasivši da će zaostajati još više ako ne budu provedene ustavne promjene.

"Političari moraju uraditi svoj posao. Ukoliko to ne učine, nema napretka za BiH u procesu integracija", upozorio je Stubb, dodajući kako BiH u Briselu treba biti tema razgovora u smislu pristupanja u članstvo, a ne kao potencijalni problem koji treba rješavati.

Primijetio je kako je u proteklom periodu u BiH bilo dosta propuštenih prilika, kao što je propuštena prilika za članstvo u MAP, te neuspjeh butmirskog procesa, dok su druge zemlje regiona na dobrom putu.

Finski ministar vanjskih poslova upozorio je i kako političari moraju prestati koristiti nacionalističku retoriku, te se fokusirati na dijalog i ključne reforme.

Pozdravio je napredak u ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima, ali je podsjeti da se članstvo u EU ne svodi samo na ukidanje viza. To je samo mali korak i pravo unutar EU, a evropske integracije su puno više od liberalizacije viznog režima, objasnio je Stubb.

Govorio je i o pitanjima vezanim za funkcioniranje EU, te ukazao na nužnost provođenja internih i vanjskih promjenana kako bi ova zajednica još više ojačala.

Smatra kako EU mora ostati otvorena, liberalna i konkurentna, a potrebni su i novi projekti, posebno u oblasti 'zelene ekonomije'. Treba raditi, kako je kazao, i na izmjenama budžetske strukture EU.

Još jedan prijedlog koji je iznio u pravcu jačanja EU su inovacije u korištenju Lisabonskog sporazuma, poručivši da će EU postati prava sila u vanjskoj politici ako bude koristila instrumente ovog sporazuma na pravi način.

Stubb smatra kako EU treba da uspije u sopstvenom okruženju, ocjenjujući da je proširenje EU najuspješnija politika koju je EU ikada predočila.

"U EU ne ulazite jer mislite da je tamo zabavno, ulazite tamo jer imate zagarantirane interese za svoju zemlju, a to će biti slučaj i sa BiH", kazao je Stubb.

Objasnio je kako su tri ključna proširenja zapadni Balkan, Turska i Island, a strateško područje za EU je i pomjeranje prema Aziji i Kini, te ponovno uspostavljanje transatlantskih odnosa u centar EU vanjske politike.