Na području Doboja
1k

Nema kraja nemaru građana: Zabilježen novi snimak istovara guma u rijeku Bosnu

Dž. L.
Foto: Facebook video screenshot
Foto: Facebook video screenshot
Novi videosnimak nemara građana prema okolišu osvanuo je na društvenim mrežama, a ovaj put riječ je o istovaru guma u rijeku Bosnu na području Doboja.
U videu koji je na Facebooku objavio član ekologa Doboja, kako kaže u snimku, može se vidjeti da vozač kamiona istovara gume u korito rijeke. Na ironične komentare snimatelja kako će ova situacija biti "zanimljiva ekolozima", vozač je samo dodao da je riječ o privatnom posjedu.
Kako smo i ranije pisali, prizori divljih deponija nerijetko se mogu vidjeti na obali Bosne u gotovo svim gradovima kroz koje rijeka protiče. Nedavno je reporter Klix.ba zabilježio dramatičnu situaciju na području Modriče gdje su se uz rijeku nagomilale stotine tona otpada, truleži, guma i leševa životinja.

Krajem prošle godine članovi Sportsko-ribolovnog društva Bistro iz Kaknja iz korita rijeke Bosne izvukli su više od 300 guma za automobile i teretna vozila. Izvlačenje kabastog otpada iz bosanskohercegovačkih rijeka stalna je aktivnost brojnih udruženja za zaštitu okoliša, ali njihove napore otežava činjenica da nesavjesni građani ne odustaju od odlaganja otpada uz rijeke.

Preduzeće ViK obavijestilo je Vladu Kantona Sarajevo 13. aprila ove godine, kao i Agenciju za vodno područje rijeke Save te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove o alarmantnim podacima ispuštanja otpadnih voda bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu.

Veliki problem leži u činjenici da se radi o trećoj vodozaštitnoj zoni izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju. U ovim izvorištima otkrivena je velika koncentracija arsena i sulfata.