Nisu ispunjeni uslovi
7

Nema generalnog štrajka prosvjetnih radnika u USK iako je izostao dogovor s Vladom

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je to bilo ranije najavljeno, Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona neće stupiti u generalni štrajk u ponedjeljak 28. januara, budući da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za njegovu organizaciju.

U Bihaću je danas održan sastanak predstavnika sindikata obrazovanja i pregovaračkog tima Vlade USK s ciljem usaglašavanja stavova o nagomilanim problemima u prosvjeti. U Sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona ranije su najavili da će, ukoliko ne dođe do dogovora, stupiti u generalni štrajk u ponedjeljak, 28. januara, prvog dana drugog polugodišta.

Međutim, dogovor nije postignut, no neće biti ni štrajka, potvrdila nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja.

"Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona ne može organizovati generalni štrajk, jer bi tad prekršio Zakon o radu, odnosno Zakon o štrajku, a za to se pobrinula Vlada USK jer pregovore koje smo vodili u dva navrata ne smatraju mirenjem", kazala nam je Hadžić.

Ona je napomenula da na današnjem sastanku ništa konkretno nije dogovoreno.

"Izuzev da se naš ministar obavezao da će sve ono što ne nosi finansijska sredstva riješiti u nekom roku, no nije dat nikakav rok i to nas ne može zadovoljiti. Ono čime smo razočarani jeste da je Vlada USK uradila sve kako nam ne bi omogućila organizovanje generalnog štrajka po zakonu. Pregovore koje smo imali u ponedjeljak i danas oni ne smatraju mirenjem, već samo pregovorima, a samim tim kad nema mirenja nema ni organizovanja štrajka na zakonit način. Listu miritelja tek su utvrdili i nisu je objavili, te smo mi danas dali do znanja da je to onemogućavanje organizovanja štrajka", objasnila je Hadžić.

Prioritetni zahtjev sindikata obrazovanja USK je poštivanje Kolektivnog ugovora po kojem je dogovoreno izjednačavanje osnovice plate s ostalim budžetskim korisnicima. Prosvjetnim radnicima plata se u prethodnom periodu isplaćivala prema osnovici od 290 KM, dok je osnovica za isplatu plate kod ostalih korisnika kantonalnog budžeta 302 KM. Pored toga, traži se i izmjena Kolektivnog ugovora koji se odnosi na minuli rad uposlenika, izmjena pedagoških standarda te isplata sudskih potraživanja.

Iz Sindikata su naveli da će u narednim danima zasjedati Upravni odbor sindikata i donijeti konkretnije odluke za naredni period. Istakli su da će generalni štrajk biti organizovan onog trenutka čim se ispune sve zakonom predviđene odredbe.