Ministarstvo pravde BiH
0

'Nema dokaza za neke optužnice u slučaju Dobrovoljačka'

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da je nedavno od haškog tužilaštva dobio određenu dokumentaciju za slučaj "Dobrovoljačka", te da su predmeti za neke osobe dobili oznaku "B", što znači da dokazi nisu dovoljni za pokretanje postupka.

Čolak je istakao da su predmeti protiv pojedinaca dobili oznaku "C", što znači da je potrebna dodatna istraga.

"Od haškog tužilaštva nedavno sam dobio određenu dokumentaciju koju sam, naravno, proslijedio u Beograd kao još jedan u nizu dokaza da je Tužilaštvo BiH nadležno za slučaj 'Dobrovoljačka'. Iz razumljivih razloga ne mogu govoriti o konkretnim imenima i o broju osoba koje se spominju u tim dokumentima", rekao je Čolak za "Oslobođenje".

Čolak je izrazio nadu da će prijedlog da strani tužioci i sudije ostanu samo u Odjeljenju za ratne zločine, koji su on i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić uputili Savjetu ministara BiH, dobiti podršku parlamenta BiH.

On je podsjetio da je na zadnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, jedan broj ministara bio za ostanak, a drugi za odlazak stranih tužilaca iz BiH.

"Moramo biti svjesni realnosti da još postoji potreba za stranim sudijama i tužiocima, što zbog kompleksnosti određenih slučajeva, što zbog njihove osjetljivosti. Stoga, oni moraju ostati u Odjeljenju jedan za ratne zločine", rekao je Čolak.