Reakcija iz firme "Bayer"
0

"Nema dokaza da je Yasmin uzrok smrti"

Sarajevo-x.com
Povodom objavljivanja vijesti o smrti 20-godišnje studentice medicine iz Zagreba, Dunje Ivković, koja je koristila kontracepcijske pilule Yasmin, oglasila se firma Bayer d.o.o. sa tvrdnjom da do sada nikad nije dokazano da je uzrok smrti nužno povezan sa korištenjem pilula koje proizvode.

Mediji su i prethodnih mjeseci prenosili i druge vijesti o smrti djevojaka koje su pile Yasmin. Kao uzrok u ovim slučajevima bila je navedena plućna embolija.

"Uzroci dobivanja plućne embolije minimalno su povezani kao uzrok smrti pri korištenju tablete Yasmin o čemu svjedoče i brojna istraživanja koja su sprovedena od strane svih farmaceutskih tvrtki koje prodaju pilulu za kontracepcije na bosanskohercegovačkom i na bilo kojem drugom tržištu“, navodi se u saopćenju.

Doktorica Alma Kapur Hebibović voditeljica odjela zdravlja žena unutar tvrtke Bayer d.o.o. kaže: "Rizik za venoznu tromboemboliju koja je ključni naziv skupine u kojoj se nalazi i plućna embolija spada populacija žena od 15 godina pa naviše, a prema istraživanjima na 100 hiljada žena apsolutni rizici su kategorije: trudnih žena (60), pušačice (20), prekookeanski letovi (20), te na zadnjem mjestu spada korištenje pilula (8). Kod uzimanja bilo kojeg lijeka postoji mogućnost nus pojava, pa čak onih koji uzrokuju smrt. Sve pilule imaju jasno u svojim uputama navedene moguće rizike."