Završen sastanak u Butmiru
0

Nema dogovora političkih lidera

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Razgovori u Butmiru koji su vođeni između predstavnika SAD-a i EU i domaćih političara završeni su bez ikakvih dogovora, a postoji mogućnost da Carl Bildt i James Steinberg BiH ponovo posjete u novembru kada će biti održana i sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Bildt i Steinberg su zadovoljni time što su političari shvatili da imaju zajednički cilj i da moraju postići dogovor, ali da su ovo samo počeci.

Bildt je nakon sastanka rekao da BiH ne može dobiti besplatnu kartu za Evropu i da se prethodno moraju ispuniti svi uslovi koji su stavljeni pred bh. političare.

"Mi smo političarima govorili 'ubrzajte, ubrzajte', a oni su odgovarali sa 'ništa, ništa'", rekao je Bildt. On je prokomentarisao izjave političara koje su davali medijima proteklih dana rekavši da ovo nije prvi put da političari u sali na sastanku govore jedno, a novinarima drugo.

On je još jednom ponovio da će, ukoliko se ne ispune uslovi za priključivanje euroatlantskim integracijama, BiH zaostati za zemljama u regiji, upozorivši političare da ne ponavljaju greške koje su učinili sa liberalizacijom viznog režima.

"Međunarodna zajednica nije kriva što BiH nije liberaliziran vizni režim, nego političari koji su trebali da ispune uslove", poručio je Bildt.

"Lideri političkih stranaka su na sastancima iskazali zajedničko opredjeljenje da rade na integraciji BiH u NATO savez i EU. Oni shvataju da postizanje ovog cilja, vlasti BiH moraju imati nadležnosti, ovlaštenja i funkcionalnost potrebne da se ispune uslovi procesa za pristupanje EU i za članstvo u NATO-u, te da Ustav mora biti usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi Bildta i Steinberga koja je nakon press konferencije podijeljena novinarima.

U izjavi je upućen poziv liderima BiH da ispune svoje obaveze i opredijele se za potreban kompromis, te je potcrtano kako se proces nastavlja. Najavili su kako će zajednički tim strulnjaka EU i SAD-a već sljedeće sedmice ponovo doći u BiH kako bi nastavili razgovore sa bh. liderima. Sljedeći sastanak Vijeća za implementaciju mira zakazan je 18. novembra kada će se ocijeniti do tada postignuti rezultati i donijeli potrebni zaključci.