{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema dogovora između uprave Željeznica RS i mašinovođa

S
15.7.2013. u 12:33
0
0
Nema dogovora između uprave Željeznica RS i mašinovođa
0
Nema dogovora između uprave Željeznica RS i mašinovođa
Foto: Klix.ba
Nema dogovora između uprave "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) i mašinovođa u tom preduzeću po tužbi mašinovođa protiv uprave ŽRS-a i kontra tužbi ŽRS-a protiv mašinovođa zbog šteta koje su nastale tokom generalnog štrajka prije dvije godine, izjavio je Srni advokat mašinovođa Siniša Mikić.
Pred Okružnim sudom u Doboju u petak, 12. jula, završena je glavna rasprava, a novo ročište očekuje se u septembru, kada će odbrana mašinovođa provesti dopunu nalaza svojih vještaka.

Mašinovođe su od 10. oktobra do 24. novembra 2011. godine obustavile rad tražeći isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

Protiv mašinovođa koje su stupile u štrajk, poslije njegovog prekida, pokrenuti su disciplinski postupci u kojima su kažnjeni umanjenjem plate tri mjeseca za 10 do 30 odsto. Nakon toga ŽRS je tužilo oko 80 mašinovođa, a svaki od njih traži od 1.000 do 2.000 KM.

Uprava ŽRS osporila je ovu tužbu i podnijela kontratužbu, navodeći da je disciplinska komisija utvrdila da su mašinovođe neopravdano izostale s posla duže od 15 dana, čime su izvršile povredu radne dužnosti. U kontratužbi se, između ostalog, od mašinovođa traži "solidarna" isplata 380.000 eura na ime štete prouzrokovane štrajkom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: