{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema dogovora do izbora"

F
8.7.2010. u 18:16
0
1
"Nema dogovora do izbora"
0
"Nema dogovora do izbora"
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da je neizvjesno da će se prije izbora uspjeti postići dogovor o vezi sa formiranjem ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH.
O ovom pitanju, koje je jedna od međunarodnih obaveza naše države, danas je razgovarano na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske (RS), kojoj je prisustvovao i Nović.

Po njegovim riječima, problem u formiranju ovog tijela na državnom nivou javlja se zbog odabira socijalnih partnera.

Prijedlog tog ministarstva je, kazao je, da ekonomsko-socijalni savjet BiH čine predstavnici ekonomsko-socijalnih savjeta entiteta, odnosno entitetske unije, udruženja poslodavaca i sindikati, kao i Vijeća ministara BiH.

Takav prijedlog naišao je na odbijanje od strane poslodavaca Federacije BiH, te, kako kaže Nović, ne vjeruje da će se prije izbora uspjeti postići dogovor o ovom pitanju.

Predstavnici Saveza sindikata iz RS-a podržavaju prijedlog Novićevog ministarstva.

Ranka Mišić, predsjednica entitetskog sindikata smatra da bi od formiranja ekonomsko-socijalnog savjeta na nivou BiH imala koristi oba entiteta i Distrikt Brčko.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Ranko Milić tvrdi da Asocijacija poslodavaca BiH ne može predstavljati poslodavce na državnom nivou i također podržava Novićev prijedlog.

Na današnjem sastanku Ranka Mišić je izabrana za novu predsjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: