Kanton Sarajevo
0

Nema dodatnog zimskog raspusta

FENA
Kantonalno javno preduzeće "ZOI 84" - Olimpijski centar Sarajevo, Hotel Maršal, Ferijalni savez BiH i Sportski savez Kantona Sarajevo potpisali su Inicijativu za odobrenje dodatnog zimskog raspusta za učenike u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo podržava ovakve i slične inicijative ipak je njegova primarna funkcija osigurati nesmetano odvijanje nastavnog procesa, saopćeno je u utorak iz Pres-službe KS-a.

Cijeneći sve činjenice i okolnosti, s posebnim osvrtom na propise kojima je regulirana oblast obrazovanja, ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo obavijestio je potpisnike da nisu u mogućnosti izaći ususret njihovoj inicijativi.

Školskim kalendarom za školsku 2008./09. godinu isplaniran je tok nastavne godine, a on je usklađen s rokovima za upis u naredni stepen obrazovanja. Stoga bi bilo kakvo pomjeranje utvrđenih rokova bilo nemoguće, posebno imajući u vidu zakonsku obavezu maksimalne dužine trajanja nastavne sedmice od pet radnih dana, objašnjeno je u saopćenju.

Prekid nastave bi prouzrokovao dodatne finansijske troškove, jer bi u tom periodu bilo neophodno, iako bi učenici bili na raspustu, osigurati topli režim rada kotlovnica, kako bi se spriječila eventualna oštećenja sistema grijanja u školskim objektima, dodaje se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je 2. mart u školama Kantona Sarajevo planiran kao neradni dan.