Trnovit put
11

Nelson na Dan nezavisnosti SAD-a: Budućnost BiH je euroatlantski put

N. V.
Screenshot
Screenshot
Ambasada SAD u Sarajevu održala je virtuelnu proslavu Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, a tim povodom govorilo se i o odnosu između dvije zemlje. Nelson je poručio da je budućnost BiH euroatlantski put, te da je epidemija iznjedrila i jednu lijepu saradnju.

"Dobro znamo da je put u budućnost često trnovit i da zahtijeva stalni napor, ali demokratija je proces. Svjetlija budućnost za BiH znači da ona treba da bude čvrsto integrisana u transatlantsku zajednicu", poručio je Nelson.

Rekao je kako su Sjedinjene Države nastavile biti pouzdan partner BiH i u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i da su se zemlje u regiji same zbližile i pojačale partnerstvo.

"Iako je to bilo vrijeme velikih gubitaka i nesigurnosti ova kriza je zbližila susjede i države jer su se svi fokusirani na prijetnju koja ne poznaje granice i koja od nas traži da djelujemo jedinstveno da bi spasili živote i radna mjesta", kazao je Nelson.

Online svečanost obilježavanja 244. godišnjice rođenja SAD-a je počela himnom te države nakon čega je naglašeno 25 godina prijateljstva SAD-a i BiH. Nakon toga je veliki broj bh. stanovnika, aktivista, preduzetnika ispričao svoje pozitivno iskustvo kada je u pitanju saradnja sa Ambasadom SAD-a.

Ambasador Eric Nelson je rekao da te priče pomažu da svi shvatimo napredak koji su napravili građani koji su posvećeni ponovnoj izgradnji zemlje te da upravo one dokazuju da "BiH može napredovati na reformskom putu koji promovišu EU i NATO".