BiH
0

Nelson Mandela primio nagradu za mir "Mostar 2006"

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić upoznat je danas sa pismom koje je bivši predsjednik JAR-a Nelson Mandela, istaknuti borac za ljudska prava i mir, uputio Centru za mir i multietničku saradnju iz Mostara povodom dodjele nagrade za mir.

Nelson Mandela je primio nagradu za mir "Mostar 2006“, koja se dodjeljuje povodom godišnjice obnove Starog mosta. Laureat nagrade za mir u 2004. godini bio je Vaclav Havel, a u 2005. godini nagradu je primio Alois Mock.

Kako je saopćeno iz bh. Predsjedništva, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara prošle godine je donio odluku da se nagrada dodijeli Nelsonu Mandeli.

Silajdžić je uputio tada pismo Mandeli povodom ove nagrade. Budući da se Mandela povukao iz javnog života od juna 1999. godine, njegov odgovor na pismo Silajdžića u kome sa zadovoljstvom prihvata ovu nagradu, od izuzetnog je značaja za BiH.

On se građanima BiH u svom pismu zahvaljuje na nagradi ističući "naše zajedničke ciljeve pomirenja i koegzistencije kultura, religija i rasa“.

U svom pismu Silajdžić je između ostalog naglasio:

  • Most je spreman kad su ljudi spremni. Izlječenje duša traži vrijeme, strpljenje i mnogo napora kao što vi predsjedniče veoma dobro znate. U tome nam je potrebna vaša podrška, ohrabrenje i prisustvo. Mnogo je autoriteta moći i bogatstva u današnjem svijetu, ali je moć moralnog autoriteta privilegija samo nekolicine. Stoga je Centar za mir i multietničku suradnju motiviran da vama dodijeli nagradu za unapređenje mira i multietničku saradnju. Iskreno se nadamo da ćete učiniti čast BiH i prihvatiti nagradu za mir.