BiH
0

Nelson Mandela kao voditelj AIDS koncerta

Klix.ba
<b>Nelson Mandela</b> će biti voditelj pop koncerta čiji je cilj sakupljanje novca za afričke žrtve AIDS-a. <b>Bono</b>, <b>Macy Gray</b> i <b>Shaggy</b> su već odobrili svoje nastupe, dok su <b>Michael Jackson</b>, <b>Sting</b>, <b>Bruce Springsteen</b>, <b>Bob Dylan</b>, <b>Elton John</b> i <b>Janet Jackson</b> također zamoljeni za nastupe. Koncert će biti održan 2. februara 2003. godine na Robben Islandu gdje je Mandela proveo skoro dvadeset godina kao zatvorenik aparthejdskog režima.

Mandela je izjavio sljedeće: "Koncert će se fokusirati na udar koji AIDS ima na ljudski život, ne samo u južnoj Africi, nego u cijelom svijetu. Ne smijemo dozvoliti da oni koji imaju AIDS postanu samo statistika."

Koncert će biti održan pred 3000 odabranih pozvanih gostiju, među kojima će biti Oprah Winfrey, nadbiskup Desmond Tutu i Renzo Rosso, predsjednik modne kompanije Diesel koja je jedan od glavnih sponzora koncerta.

"Siguran sam da ćemo prevladati ovu epidemiju", izjavio je Desmond Tutu. "Prevladali smo aparthejd, prevladat ćemo i AIDS."