Radna posjeta
14

Nelson i Nikšić: Svi lideri trebaju povesti zemlju prema euroatlantskim integracijama

A. P.
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić primio je u radnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona, pri čemu su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji i temama bitnim za budućnost BiH, te učešću SAD u našoj zemlji, saopćeno je iz SDP-a.

Pored ambasadora Nelsona, delegaciju su činile i direktorica Misije USAID u BiH Nancy J. Eslick, te šefica političkog odjela Ambasade SAD Kate McGeary.

Pored razmatranja ograničenja Dejtonskog sporazuma, razgovaralo se i o pitanjima povratka, problemima pri glasanju i izazovima sa kojima se povratnička populacija susreće.

Predsjednik SDP Nermin Nikšić uputio je ambasadora u stanje na terenu, ali i skrenuo pažnju da problemi sa izborima imaju širi obim, počev od neregularnosti i činjenice da brojači, a ne glasači odlučuju izbore, te da politička većina blokira usvajanje transparentnijeg načina glasanja, iako zakonska rješenja za to već postoje.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskim temama, gdje se usaglasilo da ekonomska pitanja trebaju doći u prvi plan, zbog zapošljavanja većeg broja radnika. Nikšić je naglasio da je upravo SDP tako vodio svoju kampanju i nudio rješenja za ključna pitanja. Također, rečeno je kako suzbijanje korupcije i kriminala treba biti prioritet. Nikšić je naglasio i upoznao ambasadora da je SDP pripremio i insistirao na setu antikoruptivnih zakona koji su usvojeni, ali se već pet godina opstruira njihova primjena od Federalne vlade.

Nikšić je ponovio poznati stav i opredijeljenost SDP-a za NATO integracije, te u svjetlu dogovora tri lidera izrazio sumnju da će ANP biti stavljen u drugi plan.

Na sastanku se također ukazalo na pozitivne primjere Vlade KS, gdje sjede i ministri iz SDP-a, koja je stavila pitanja građana na listu prioriteta, što je interes i USAID-a kroz brojne projekte koje podržavaju u BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Iz Ambasade SDA-a je poručeno kako je na ovom sastanku istaknuta potreba da lideri na svim nivoima u BiH povedu zemlju prema euroatlantskim integracijama.