|

Nelson i Inzko upozorili na "problematične odluke" zbog smjene prvog policajca u Goraždu

Nelson i Inzko upozorili na "problematične odluke" zbog smjene prvog policajca u Goraždu
17
E. A.
18.2.2020. u 22:44
43
komentara
17

dijeljenja
Nelson i Inzko upozorili na "problematične odluke" zbog smjene prvog policajca u Goraždu
Visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko i američki ambasador Eric Nelson upozorili su Vladu i Skupštinu BPK Goražde na "problematične odluke" u vezi Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara koji je u januaru 2020. godine negativno ocjenio rad policijskog komesara u ovom kantonu Adema Lakovića.
To se desilo nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine.

Vlada bi, kako saznajemo, odluku Nezavisnog odbora trebala razmatrati na sjednici zakazanoj za sutra. Ukoliko prihvati izvještaj Nezavisnog odbora to će značiti pokretanje procedure smjene komesara policije u ovom kantonu. S druge strane u pismu koje su zajedno uputili visoki predstavnik i američki ambasador izražena je zabrinutost da vlasti BPK Goražde, a posebno Nezavisni odbor nastavljaju da zanemaruju ključne principe transparentnosti I odgovornosti."Negativna ocjena rada policijskog komesara od Nezavisnog odbora iz januara 2020. godine, i to nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, čini se da onemogućava racionalno objašnjenje i otvara ozbiljna pitanja vezana za transparentnost i odgovornost. Zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama ne bi trebali biti sankcionirani niti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda. Pitanje koje je pred vama je hoćete li pokazati predanost transparentnosti i odgovornosti u procesu koji se tiče policijskog komesara. Javna sigurnost građana bi trebala imati prednost nad političkim interesima", stoji između ostalog u pismu upućenom na adrese izvršne i zakonodavne vlasti u BPK Goražde.

Inzko i Nelson podsjetili su vlasti u BPK Goražde da SAD i OHR već duže vrijeme sarađuju s lokalnim partnerima kako bi se profesionalizirale agencije za provođenje zakona i ojačala vladavina prava, ali se brinu da li su vlasti u BPK Goražde predane da se ''pridržavaju demokratskih standarda u ovoj oblasti".Navode također da je jako problematična odluka o imenovanju sadašnjeg Nezavisnog odbora iz jula 2019. godine, o čemu se visoki predstavnik izjasnio u svom pismu od 9. septembra 2019. godine.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...