Sadik Ahmetović
8

Nelegitimno sazvana sjednica povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković uputio dopis o sazivanje prve sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica, oglasio se Upravni odbor Memorijalnog centra Potočari kazavši kako je riječ o nelegitimnom sazivanju sjednice.

"Želimo upoznati javnost sa činjenicama i pokušaju relativiziranja Memorijalnog centra, kao državne institucije. 

Naime, svjesni smo činjenice da je 22. godišnjica prva godišnjica koju obilježavamo, a da načelnik Srebrenice nije Bošnjak. U ovom teškom vremenu za preživjele žrtve genocida, koje su se i same borile da Memorijalni centar bude proglašen institucijom džave, u najmanju ruku je neozbiljno da zamjenik načelnika koji je produžena ruka aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića saziva Organizacioni odbor, bez znanja Upravnog odbora Memorijalnog centra koji je do sada svake godine prvi upućivao inicijativu za sazivanje prve sjednice Organizacionog odbora", rekao je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović.

Dodaje da kao predsjednik Upravnog odbora, jedinog legitimnog Upravnog tijela institucije memorijalnog centra želi skreniti pažnju javnosti da se neko "opasno" igra sa dignitetom žrtava genocida i sa integritetom Memorijalnog centra.

"Ove godine Upravni odbor će po nadležnosti preuzeti organizaciju 22. godišnjice i u to ime sve one koji trebaju da se uključe će blagovremeno obavijestiti", kazao je Ahmetović.