Problem Kantona Sarajevo
0

Nelegalni strani turistički vodiči uzimaju posao domaćim vodičima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Turistički vodiči s područja Kantona Sarajevo neće više čekati na rješavanje problema rada nacrno i najavljuju za 25. maj veliku konferenciju uz učešće turističkih djelatnika, predstavnika resornih kantonalnih i federalnih ministarstava, taksiprijevoznika, gradskog saobraćaja, ugostitelja i drugih uključenih u ovu djelatnost.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare istakli predstavnici Udruženja turističkih vodiča KS-a, u gradu je puno problema u oblasti turizma, od naplaćivanja 40 do 50 eura za vožnju taksijem od aerodroma do hotela Holiday Inn, postojanja 50-ak lažnih turističkih objekata u gradu ili naplate kazni neobaviještenim turistima u vozilima GRAS-a, zbog čega Sarajevo u turističkim krugovima dobija etiketu "negostoljube", "neuredne" i "neorganizirane" destinacije.

Veliki problem certificiranim turističkim vodičima predstavljaju nelegalni vodiči, u velikom broju strani koji dolaze iz zemalja regiona (Hrvatske, Slovenije, Srbije), ali i Turske. Čak su registrirani nelegalni vodiči iz Kine i Japana.

Predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS-a Zijad Jusufović naglasio je da je rast turizma u gradu od 2000. godine pratio rast rada nacrno, pri čemu nema saradnje nadležnih institucija.

Nelegalni strani vodiči predstavljaju nelojalnu konkurenciju koja oduzima posao domaćim vodičima, te je od 2000. samo sedam vodiča uzelo akreditaciju za ovaj posao.

"U svakoj državi se poštuje posao za koji se plaća porez i ne može govoriti o gradu onaj ko ne zna ništa o njemu", kaže Jusufović, naglašavajući da Zakon o turističkoj djelatnosti zabranjuje ovaj posao svim osobama koje nemaju akreditaciju.

Slično je govorila i članica Upravnog odbora Udruženja Samira Muminović, koja je kazala da nije mogla ni zamisliti da će ovaj posao biti onemogućen zbog priliva vodiča iz susjednih zemalja koje nema ko da zaustavi i gostima ispriča pravu priču o gradu.

O tome kakve štete nanose strani nelegalni vodiči govori podatak da u jeku sezone u turističkoj jezgri Sarajeva bude tridesetak autobusa s turistima, što znači da je oduzet posao za najmanje isto toliko domaćih vodiča.