RAK
3

Nelegalne kablovske mreže često su i vrlo nesigurne

Piše: R. D.
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) održala je u Mostaru savjetodavni sastanak sa svim nosiocima dozvola o aktuelnim temama. Govorilo se o pregledu povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Agencija, poštivanju propisa te mogućem djelovanju agencije u pogledu radio frekventnog spektra.

Nesređenost na tržištu, posebno u vezi s nelegalnim mrežama, ima osnov u nedostatku propisa, a dijelom i sam proces liberalizacije tržišta.

"U samom startu imali smo nesređeno stanje, a nedovoljnim inspekcijskim nadzorom došli smo u situaciju da se gradi bez ikakvih pravila te kasnije i do fizičke uzurpacije infrastrukture najviše elektroprivreda, zatim kablovske kanalizacije i toplovoda koji se mogu iskoristiti za brzo polaganje mreža", kazao je Nedžad Eminagić, šef Odsjeka za regulaciju tržišta RAK-a.

Često se postavlja pitanje, kaže Eminagić, same sigurnosti rada tih nelegalnih mreža. Ako postavite bakreni kabl na niskonaponsku mrežu, uvijek postoji mogućnost prijenosa prenapona preko te mreže, oštećenja uređaja, čak i stradanja ljudi.

"Činjenica je da je kod nas inspekcijski nadzor zakazao, jer imamo slučaj da je Sud u Zenici prošle godine presudio za uzurpaciju čak 73 kilometra niskonaponske mreže", kazao je Eminagić, naglasivši da to nije u nadležnosti RAK-a.

Nesređenost na tržištu loša je poruka ozbiljnim investitorima koji bi željeli ući u njega. Evropske su direktive o dijeljenju infrastrukture, s ciljem povećanja društvene efikasnosti. Dijeljenje treba biti urađeno na transparentnoj osnovi. Nove kaznene odredbe bit će znatno rigoroznije.