Održan sastanak
60

Nelegalna deponija u Šišetima u Goraždu bit će zatvorena u roku od mjesec dana

E. A.
Odlaganje smeća na nelegalnu deponiju u Šišetima trebalo bi prestati u roku od mjesec dana, izjavio je gradonačelnik Goražda tokom sastanka sa neformalnom grupom građana koju čini i jedan broj goraždanskih privrednika.

Oni su proteklih dana insistirali na hitnim rješenjima gorućeg problema deponovanja otpada zahtijevajući sastanke sa gradskim i kantonalnim vlastima zbog činjenice da je stanje deponije alarmantno te da ona ugrožava zdravlje stanovnika Goražda.

"Grad Goražde intenzivno već dvije godine radi na formiranju rješenja što se tiče nove regionalne deponije. Svjetska banka je bila, nadležna federalna ministrica je bila ovdje, a projekat je prepoznat od strane Vlade FBiH, a mi nećemo moći čekati da rješimo jedinstvenu regionalnu deponiju već ćemo graditi jednu kasetu pristupnog puta i svih onih pratećih puteva. Ono što možemo obećati jeste da će se odlagati smeće na lokalitet koji neće ugroziti izgradnju regionalne deponije i u roku od mjesec dana ćemo to završiti", kazao je Imamović.

On je podsjetio da je za izgradnju deponije Trešnjica potrebno 18 miliona KM, međutim da je za prvu kasetu potrebno znatno manje, iako je i dalje riječ o veoma velikim sredstvima.

Članovi neformalne grupe zahtijevaju zatvaranje deponije Šišeta, otvaranje prve kasete deponije na lokalitetu Trešnjice, redovne provjere kvalitete vode u slavinama kao i popravak ili zamjenu mjernog uređaja za praćenje kvalitete zraka u Gradu Goraždu koji već mjesecima nije u funkciji.

"Danas smo prezentirali naše zahtjeve, a ujedno želimo da napravimo konkretne akcije koje će dovesti do rješenja problema deponije u Šišetima a i budućeg odlaganja otpada u našem gradu i kantonu. Jedan od zahtjeva je sanacija deponije, a ukoliko se pojavi požar želimo da se poduzmu akcije , te da blokiramo odlaganje otpada do iznalaženja rješenja", kazao je Faruk Imamović, predstavnik Neformalne grupe građana.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je da, iako nije isključiva nadležnost kantona, problem deponije se tiče svih građana.

"Svi smo mi ovdje zajedno i ova problematika je zajednička u čije rješavanje se svi moramo uključiti. Kanton je tu da pomogne kako institucionalno tako i finansijski i mi smo već u budžetu planirali određeni dio sredstava jer ovo je prioritet nad prioritetima. Ovo je rezultat rada ovih institucija u zadnjih 30 godina i mi moramo rješavati ovu alarmantnu situaciju. Ide sanacija ilegalne deponije kao i gradnja nove sa kasetom a području koje je već određeno, a to je Trešnjica", kazao je Ćulov.

Gradsko vijeće Goražda krajem protekle godine stavilo je van snage Odluku o određivanju lokacije za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada na području Goražda, donesenu još 2010. godine. Međutim na nelegalnoj deponiji Šišeta smeće se i dalje odlaže. Gradonačelnik Ernest Imamović poručio je kako će na sjednici vijeća krajem februara uputiti inicijativu za zatvaranje deponije Šišeta.