BiH
61

Nele Karajlić u Banjoj Luci promovisao knjigu "Fajront u Sarajevu"

Piše: M. Radanović
Nenad Janković, muzičar, glumac i režiser poznatiji kao Dr. Nele Karajlić, promovisao je sinoć u Banjoj Luci svoju knjigu pod nazivom "Fajront u Sarajevu".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Knjiga je promovisana u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

"Knjiga je nastala u nekim mojim razmišljanjima, sjećanjima, pokušavanju da napravim neku remisenciju tog vremena, da iz sebe izvučem sve ono što znam o jednom zanimljivom vremenu u kome je jedan svijet nestajao, drugi nastajao, u kome su se lomili kapitalizam i komunizam. Vremenu u kome je rok muzika bila religija, u kome su te čuvene osamdesete danas nama toliko zanimljive", rekao je Karajlić novinarima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je dodao da je osjetio potrebu da napiše ovu knjigu, jer je želio da publici ostavi sliku tadašnje Jugoslavije. Također je naglasio da se nada da će mnogi ovo djelo čitati i za 20 godina.

"Jugoslavija je imala neke svoje loše, neke dobre strane, ali zbog nje smo ušli u takav haos kakve su bile devedesete", izjavio je autor.

On je istakao da mu je mišljenje svakog čovjeka jednako važno, te da je knjiga uspjela da zainteresuje za Sarajevo i ljude koji sa tim gradom nemaju neke posebne veze.

"Ona publika koja je doživjela sudbinu kao i ja tih godina, i svi koji su je pročitali, većinom dijele to osjećanje koje sam ja ponudio u knjizi", naveo je Karajlić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodao je da bi se želio nastaviti baviti pisanjem, te da već ima koncept za novu knjigu koju je počeo pisati i prije "Fajronta u Sarajevu".

"Nastavak 'Fajronta' bi trebao da bude u Beogradu od te 1992. kada sam došao, do 22. maja 2011.", kazao je na kraju.

On je istakao da nije očekivao, te da je oduševljen što je upravo ova njegova knjiga jedna od najtraženijih kod publike širom BiH, ali posebno na Međunarodnom sajmu knjiga u Banjoj Luci.