Svesrpski sastanak
57

Nekoliko nelogičnosti Milana Tegeltije: Sastanak u Istočnom Sarajevu i nezavisnost VSTV-a

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
"Visoko sudsko i tužilačko vijeće je nezavisna i samostalna institucija", kazao je predsjednik tog pravosudnog tijela Milan Tegeltija noć prije nego što se uputio u Administrativni centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Dnevni red će, otkrio je Tegeltija, biti utvrđen na sjednici, zajedno sa Srbima koji participiraju u institucijama Bosne i Hercegovine i koji će se odazvati na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, u Istočnom Sarajevu.

Tegeltija je, pritom, ustvrdio da bi se odazvao na poziv bilo kojeg zvaničnika u Bosni i Hercegovini, bilo da je riječ o državnom ili entitetskim nivoima, ali i ponovio da članovi entitetskog podvijeća u VSTV-u, u određenom kontekstu, imaju obaveze prema Republici Srpskoj.

"Postoji Zakon o VSTV-u koji je predvidio način izbora članova tog tijela. Određeni broj članova bira iz RS-a i oni čine entitetsko podvijeće, odnosno podvijeće RS-a. U tom kontekstu članovi podvijeća imaju obaveze prema RS-u jer je to tako predviđeno zakonom", rekao je Tegeltija za Al Jazeeru Balkans.

Međutim, objašnjava Tegeltija, Član 3 Ustava BiH je predvidio i način na koji je nastao VSTV, a to je Sporazum o prijenosu nadležnosti koji su potpisali entiteti.

"Na taj način je donesen Zakon o VSTV-u. Uslov mog bivstvovanja u VSTV-u, kao člana, je činjenica da je nekad potpisan sporazum o prenošenju nadležnosti na osnovu kojeg je donesen Zakon o VSTV-u na koji je kasnio propisao proceduru izbora njegovih članova", kazao je Tegeltija.

Zbog toga navodi da, dok god je RS unutar Sporazuma o prijenosu nadležnosti, nijedna odluka zakonodavnog tijela RS-a ili bilo kojeg drugog nivoa vlasti u BiH, zbog principa podjele vlasti, ne može se afektirati na članove VSTV-a BiH koji dolaze iz RS-a.

"Ne postoji ništa što bih ja trebao da poštujem što se može afektirati na članove VSTV-a. Sve odluke NSRS, Parlamenta FBiH ili Parlamenta BiH ne mogu utjecati na članove VSTV-a", istakao je Tegeltija, potvrdivši potom da će se odazvati sastanku u Istočnom Sarajevu na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Predsjednik VSTV-a je kazao kako je Delegacija Evropske unije ustvrdila da pravosuđe nije otporno na pritiske.

"Nisam čuo da je bila kritika VSTV-a, bila je generalna ocjena zabrinjavajućeg stanja u BIH i generalna potreba donošenja brzih promjena Zakona o VSTV-u koje bi omogućile uspostavljanje posebne jedinice za ispitivanje integriteta unutar VSTV-a u okviru sekretarijata. Mi to podržavamo i ne postoji nikakva konfrontacija", rekao je Tegeltija.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je u intervjuu za Detektor kazao da u ovom trenutku nije moguće razgovarati o VSTV-u kao instituciji bez političkog uticaja.

"Naša Misija je nedavno, u saradnji s EU i Ambasadom SAD-a, poslala je VSTV-u pismo čiji je cilj bio da adresira pitanja transparentnosti i odgovornosti posebno kada se razgovara o praksama imenovanja, koja se nisu uvijek činila kao da su zasnovana na zaslugama. Zatim da adresiramo probleme u vezi sa evaluacijama performansi tužilaca i sudija, ali i transparentnosti u vezi s prijavom imovine – tako da svi prijave ono što posjeduju", kazao je Berton.