Milorad Dodik
0

"Neko u OHR-u želi zadržati svoje plate i ne želi okončati superviziju"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da je "gotovo nevjerovatno" da se pored svih ispunjenih uslova ne želi okončati supervizija u Brčko Distriktu.

Komenirajući jučerašnji stav Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) o tom distriktu, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je za okončanje supervizije jedino nadležan "supervizor", a ne PIC "kako se ovdje stvorila prestava".

Optužio je određene predstavnike OHR-a da "stalnim problematiziranjem samo žele da zadrže svoje visoke plate koje primaju, a ne obračunavaju im se porezi ni u zemlji odakle dolaze ni ovdje".

"Arbitražnom odlukom je odlučeno da je Brčko vlasništvo dvaju entiteta i mi ćemo proučiti šta je to određeno vlasništvo i pravo i kakve RS ima tu kompetencije", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, ponovio je stare stavove svoje stranke, te izrazio spremnost da učestvuje u svim razgovorima, a autentični predstavnici jednog naroda, koje vidi u vlasti, za njega su oni "koji su dobili 50 plus jedan glas podrške na izborima naroda iz kojeg dolazi".

SNSD želi, kaže, mjesto ministra vanjskih poslova BiH, "jer je tu napravljena najveća šteta za RS širom svijeta".

Komentirajući dešavanja u Fudbalskom savezu BiH, Dodik je naveo da u svim državnim institucijama ne može da bude jedan predsjednik.