Čović o Inzkovoj odluci
0

"Neko nije dozvolio da Hrvat bude gradonačelnik"

SRNA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je večeras da nametanjem odluke visokog predstavnika za BiH o gradonačelniku Mostara nije riješen problem u tom gradu, već da će se time odnosi u ovoj sredini dodatno zakomplikovati.

Čović je rekao da mu je neshvatljivo da neko iz međunarodne zajednice nije dozvolio da Mostar ima gradonačelnika kojeg bi izabrali građani, konstatujući da se to može protumačiti time "da neko nije dozvolio da Hrvat može biti gradonačelnik bilo koje značajnije sredine u BiH".

On je istakao da je imao "silna uvjeravanja" od predstavnika međunarodne zajednice i OHR-a da će se ići ka rješenju pitanja Mostara tako da se taj grad definiše u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Evidentna je bila želja onih koji su dali snagu visokom predstavniku da tom odlukom dozvoli da u Mostaru manje brojan narod (Bošnjaci) upravlja gradom, na štetu brojnijeg naroda (Hrvata)", rekao je Čović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On smatra da je nedopustivo da BiH ide u kandidatski status ka EU sa strancima, jer je vrlo jasno rečeno da stranci ne mogu biti u institucijama vlasti.

Čović smatra da bi odluka o Mostaru trebala biti posljednja odluka OHR-a prije njegovog napuštanja BiH, nakon čije bi transformacije u kancelariju specijalnog predstavnika EU domaći faktori trebali preuzeti odgovornost u svoje ruke.

Predsjednik HDZ BiH je upozorio da će u suprotnom BiH postati "država slučaj u cijelom regionu".

Ljubo Bešlić iz HDZ-a izabran je danas za gradonačelnika Mostara sa 17 glasova u Gradskom vijeću, dok je njegov protivkandidat iz SDA Suad Hasandedić dobio 15 glasova mostarskih vijećnika. Izborom gradonačelnika Mostara stvoreni su uslovi da do četvrtka, 24. decembra, bude usvojen budžet grada za 2009. godinu, saopšteno je danas iz OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je početkom ove sedmice izmjene Statuta grada Mostara prema kojima je u trećem krugu glasanja, ako do njega dođe, za izbor gradonačelnika dovoljna prosta većina glasova prisutnih vijećnika, kojih mora biti najmanje 18. Mostar je bez gradonačelnika bio 450 dana.