Uskoro završetak revizije
0

Neki umjetnici kojima KS uplaćuje doprinose bit će skinuti sa liste

Piše: J. Hadžiahmetović
Davno započeta revizija liste slobodnih umjetnika u Kantonu Sarajevo ovih dana trebala bi biti završena. Ministar kulture i sporta Ivica Šarić vjeruje kako će sa liste od 46 osoba neki biti uklonjeni zbog neispunjavanja potrebnih uslova.

Zakon o istaknutim slobodnim umjetnicima Skupština Kantona Sarajevo usvojila je 21. jula 2011. godine. Ovim Zakonom osnovana je i Stručna komisija čiji je primarni cilj revizija spiska imena 46 umjetnika koji koriste pravo na uplatu doprinosa od KS za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Neki od njih ovo pravo koriste više od 12 godina.

Stručnu komisiju zaduženu za reviziju čine predsjednik Dževad Šabanagić te članovi Amra Zulfikarpašić, Nedžad Begović, Hazim Akmadžić i Elvedina Kozadra.

Sekretar Ministarstva kulture i sporta KS Dragan Vujmilović kaže kako je revizija još u toku.

"Pojavio se problem pošto ima nekih umjetnika koji imaju dokaz o prebivalištu na području Kantona Sarajevo, ali je iz njihovih adresa vidljivo da oni borave u inozemstvu, gdje imaju duži boravak. Zbog toga je zatražena ponovna provjera mjesta njihovog prebivališta kako bi se postupilo prema zakonu", kaže Vujmilović.

A u Zakonu je jasno precizirano da na listi istaknutih slobodnih umjetnika može biti osoba koja, pored ostalih uslova, ima prebivalište i umjetnički djeluje na području Kantona Sarajevo.

Naš sagovornik nije htio precizirati ko su osobe koje nemaju prebivalište na području ovog kantona i rekao je da će ta informacija biti objavljena u narednim danima. Vujmilović je potvrdio kako reviziji ne podliježu osobe koje imaju 60 i vše godina.

Predsjednik Komisije Dževad Šabanagić kaže da je revizija skoro završena i konačnu odluku o ovom pitanju donijet će ministar kulture i sporta Ivica Šarić.

"Sastat ćemo se još jednom i to ćemo uskoro završiti, za pet-šest dana. Ima njih koji su otišli ili odselili i oni su bili dužni da donesu dokaz o svom prebivalištu i to sve smo analizirali", kaže Šabanagić za portal Klix.ba.

Ministar Šarić vjeruje kako će sa sadašnje liste od 46 istaknutih slobodnih umjetnika neke osobe biti skinute.

"Kad sam gledao prvi zakon, slobodni umjetnici su se smatrali socijalnom kategorijom i taj status su dobijali oni koji nigdje nisu radili. U Sloveniji i Hrvatskoj slobodni umjetnici svake godine su trebali dokazivati šta su radili i koliko su radili. Ne može se živjeti vani, a ovdje ostvarivati pravo. Sve to će biti uzeto u obzir. Mi smo zvanično zatražili od MUP-a potvrde ili odjave mjesta boravka svih slobodnih umjetnika u KS", kazao je Šarić za naš portal.

Ministar kulture i sporta smatra kako bi bilo logično da umjetnici koji zarađuju i rade uplaćuju porez tamo gdje su prijavljeni i odakle im se uplaćuje penzijsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje.

"Mnogi popularni pjevači, poput Severine u Hrvatskoj, su slobodni umjetnici i od njihove zarade se novac slijeva u budžet", dodao je Šarić na kraju razgovora.

Zakon predviđa reviziju svake godine, a ne svake četiri, kako je to ranije bio slučaj.