Milorad Dodik
0

"Neki stranci u BiH ruše dogovor iz Pruda"

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da stoji iza svega što je dogovoreno u Prudu i da nema namjeru da mijenja bilo šta od onoga što je prihvaćeno, ali da neke strane diplomate u Sarajevu pokušavaju da ponište taj sporazum.

„Moram da kažem da neke grupacije stranaca pokušavaju da razvale 'prudski sporazum'. Mi to znamo. Kao što i oni pretenduju da znaju sve što mi radimo, i mi sada znamo malo više šta oni rade. Zato ću da vam saopštim da neki stranci u Sarajevu već mjesec dana pokušavaju da razvale neke od segmenata 'prudskog dogovora' uz tvrdnju da nešto tu ne valja“, rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci

On je dodao da je važno ono što domaći političari dogovore u BiH, a ne „ono šta misle neki od isluženih stranih službenika“.

Dodik je kazao da je u posljednje vrijeme vidljivo osporavanje tog i dogovora u FBiH, ali da on stoji iza dogovorenog i podržavaju ga i poslanici iz RS-a u državnom parlamentu, pa je uz te glasove, te podršku SDA i HDZ-a moguće usvojiti zakonska rješenja o pitanju državne imovine.

Entitetski premijer je dodao da je problem Brčko Distrikta „nešto specifičniji, jer tamo postoji supervizor koji ima svoje viđenje koje se razlikuje od onoga što smo mi dogovorili u Prudu, da se status Brčko Distrikta riješi zakonom“.

Dodik je rekao da „supervizor Brčko Distrikta Raffi Gregorian traži da se mijenja Ustav, što nije moguće, kao ni tu problematiku rješavati kroz ustavnu materiju iz niza razloga“.

S tim u vezi, Dodik je dalje rekao da „Gregorian pravni osnov da Brčko bude riješeno kroz ustavne amandmane našao u pozivu koji je dobio od predsjednice Ustavnog suda BiH Suade Palavrić, koja ga je pitala 'mi očekujemo da će se pitanje Brčkog naći u Ustavu BiH'“.

Premijer RS-a je rekao da je „zato osnov na koji se Gregoriana poziva u nekim dokumentima, za nas apsolutno neprihvatljiv“.

Mišljenja je da treba donijeti zakon onako kako je dogovoreno u Prudu u vezi s Brčko Distriktom i na tome će insistirati.

Ponovio je i da neće odustati od ranije iznesenih dogovora u vezi s državnim budžetom, jer su zahtjevi o povećanju koje su dali članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić neprihvatljivi i za funkcioniranje entiteta.