BiH
0

Neki političari motivirani vlastitim ambicijama manipuliraju pitanjem Srebrenice

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling smatra da je došlo do političke manipulacije pitanjem Srebrenice od političara koji su motivirani svojim vlastitim ambicijama, te koji su skrenuli pažnju s istinskih pitanja, a nisu osigurali nikakve rezultate.

"Oni pokušavaju poremetiti ustavni i teritorijalni poredak ove zemlje. Jednostrano mijenjanje Daytonskog sporazuma pravno nije moguće i pozivi na takve promjene mogu samo predstavljati ozbiljan rizik za mir i stabilnost", utvrdio je danas Schwarz-Schilling u svom posljednjem obraćanju državnim parlamentarcima.

On je naglasio kako ne postoje pravne obaveze koje proizilaze iz presude Međunarodnog suda pravde na osnovu kojih se poziva na ukidanje jednog entiteta, te dodaje da se Ustav može mijenjati samo odlukom parlamenta BiH.

Schwarz-Schilling ističe da za područje Srebrenice postoje "stvarna pitanja koja traže stvarne akcije", te pozdravlja dosadašnji rad Koordinacionog odbora i posebnog izaslanika za Srebrenicu Clifforda Bonda na poboljšavanju prilika u ovom području.

Također, ističe kako je vrijeme da Srbija poduzme proaktivnije mjere na ispunjavanju obaveza izručenja svih optuženika za ratne zločine, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Smatra da nedavno hapšenje Zdravka Tolimira dokazuje kako se haški bjegunci nalaze u regionu i da se može učiniti više na njihovom pronalaženju.

"Pravda je potrebna da bi se ispoštovala vladavina prava i priznao gubitak koji su pretrpjele porodice i prijatelji žrtava", naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

U svom oproštajnom obraćanju državnom parlamentu, prije napuštanja dužnosti 30. juna, Schwarz-Schilling je ocijenio da trenutna situacija koju karakteriziraju zastoj u reformama, sve veće nepovjerenje među političarima, ekstremni politički stavovi i neodgovorna retorika stranačkih lidera, ukazuje na postojanje ozbiljne političke krize u zemlji.

On je upozorio kako su blokiranje puta BiH prema Evropi i stalno nepovjerenje i nezadovoljstvo javnosti osnovne posljedice ove političke krize.

Stoga je pozvao političare da konačno preuzmu odgovornost za budućnost zemlje tako što će krenuti naprijed s programom ključnih reformi koje će zemlju približiti euroatlantskim integracijama.

Osim usvajanja brojnih ključnih zakona koji će građanima omogućiti bolje uvjete života, ukazao je posebno na potrebu ostvarivanja napretka na planu reforme policije kako bi BiH mogla parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

"BiH je mjesecima bila nadomak parafiranja Sporazuma, ali ipak nije bila u stanju napraviti finalni korak u dogovorima o reformi policije i to je sramno", kazao je Schwarz-Schilling. Kazao je kako je nužna politička volja da se prihvati kompromis i vizija stranačkih lidera da načine potrebne promjene.

On je također mišljenja da je vrijeme da se ponovno otpočne konstruktivni dijalog o reformi ustava, jer u ovoj zemlji treba promijeniti način na koji funkcioniraju strukture.

Ukazuje na potrebu neke vrste institucionalnog procesa u okviru bh. institucija, prvenstveno parlamenta, koji će voditi političari BiH uz doprinos cijelog bh. društva te uz podršku međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglašava da se uprkos nedostatku napretka u više područja strategija preuzimanja odgovornosti domaćih vlasti neće promijeniti jer nema alternativu.

"Pomaci BiH prema euroatlantskim integracijama bit će određeni njenim sopstvenim postignućima i o tome neće odlučivati vanjski faktori", naglasio je Schwarz-Schilling u svom oproštajnom obraćanju državnom parlamentu.