Inzko u Vijeću sigurnosti
0

'Neki političari iz RS napadaju legitimitet institucija'

FENA
Opstruiranje hitnih reformi koje bi pomogle da se poboljšaju životni uvjeti u BiH apsolutno se ne može opravdati, kako iz moralnih tako i iz političkih razloga, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

-Trudit ću se da ova jednostavna činjenica bude u centru javne debate, rekao je Inzko. U isto vrijeme, tražit ću promjenu političke paradigme koja u drugi plan stavlja praktična i hitna ekonomska pitanja i umjesto toga ističe glasne i nekonstruktivne stavove.

Prezentirajući izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti, Inzko je rekao da je od kraja prošle godine "postignut određeni napredak ka postizanju našeg cilja - a to je BiH kao mirna, funkcionalna država, na čvrstom putu ka integraciji u Evropu".

Spomenuo je proces pokrenut u Prudu "kojim su omogućeni dogovor o državnom budžetu za 2009., obećanje o otpočinjanju pregovora o ustavnoj reformi, ubrzano ispunjenje preostalih ciljeva i uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo za tranziciju iz OHR-a u angažman predvođen EU, uključujući i usvajanje državne strategije za rješavanje slučajeva ratnog zločina i ograničeni napredak na rješavanju pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura te donošenje ustavnog amandmana o Brčkom 26. marta, prvog amandmana na dejtonski ustav koji je usvojen konsenzusom i kroz konstruktivnu debatu".

Međutim, kao kontrast tome, Inzko je rekao da su se "retorika koja vodi ka podjelama i zvanične rezolucije kojima se osporava suverenitet, ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH - nastavili".

Rekao je da neki od visokih političkih funkcionera iz Republike Srpske "napadaju legitimitet institucija - sudskih, tužilačkih, policijskih, ekonomskih, obavještajnih i odbrambenih - i na čelu su nastojanja da se ranije reforme usmjerene ka izgradnji države kao i one koje je diktirala EU, vrate unazad."

Inzko je istakao da je njegova osnovna uloga u svojstvu visokog predstavnika ta da "provodi mirovni sporazum, u čijem se središtu nalazi suverenitet države i nadležnosti njenih institucija."

Rekao je da neće dopustiti "da to bude osporeno" te upozorio da je "ova kampanja blokirala donošenje državnih zakona koji su uvjet za ispunjenje smjernica EU za ukidanje viza bh. građanima koji putuju u države EU kao i druge državne zakone kojima će se ispuniti obaveze BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

-Trenutna situacija u zemlji zahtijeva pojačani angažman EU i šire međunarodne zajednice, zaključio je Inzko, te istakao da "velika većina građana BiH i dalje podržava evroatlantske integracije i prosperitet, sigurnost i samopoštovanje koje bi one donijele".

-Ima napretka, iako je on spor i imamo osnove da smatramo da će pozitivne stvari odnijeti pobjedu nad negativnim. To je ono što građani BiH žele i mi im i dalje moramo pomagati da to i postignu, kazao je.

Inzko se 27. maja u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima State Departmenta s kojima je razgovarao o nužnim koracima nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, saopćio je Pres-ured OHR/EUSR.