Evropske zemlje najpoželjnije
0

Neki će Novu godinu dočekati kući, a neki na Kubi i u Dubaiju

Piše: J. Hadžiahmetović
I dok će mnogi građani BiH Novu godinu dočekati u krugu porodice i prijatelja u kućnoj atmosferi, kafiću ili na otvorenom, neki će sebi uspjeti priuštiti doček 2012. godine na Kubi ili u Dubaiju.

Ove Nove godine građani Bosne i Hercegovine najviše će putovati u evropske gradove kao što su Rim, Beč, Bratislava ili Pariz.

"Što se tiče agencije Centrotours, najveći broj putnika ide u Budimpeštu, Prag i Veneciju. Veliko intereosvanje imali smo za Istanbul, Rim, Pariz te Dubrovnik i Korčulu", kazao je Muamer Lutvić iz Turističke agencije Cetrotours.

Lutvić nam je kazao kako manja grupa ide na Kanarska ostrva i u Dubai.

"Ove godine imali smo veći broj putnika u odnosu na prošlu", dodao je Lutvić.

Popularne i bh. planine

U turističkoj agenciji VTA iz Travnika rekli su nam da su klijenti bili izuzetno zainteresovani za novogodišnje aranžmane Bratislava - Prag - Beč i doček Nove godine u Budimpešti.

"Šlag na tortu je ipak doček Nove godine u Parizu i interes kupaca je išao i u tom pravcu", rekli su nam iz agencije VTA.

Kako su nam rekli, veliki interes bio je i za Istanbul pa će mnogi građani BiH Novu godinu dočekati na Taksimu.

Turistička agencija VTA s ponosom ističe aranžmane na Vlašiću koji su privukli veliku pažnju gostiju. Hoteli na ovoj planini već su popunjeni, a odličan provod će biti zagarantovan i u nekoj od vikendica.

Pažnju klijenata agencije VTA privukao je aranžman dočeka Nove godine u Tirani.

I u Turističkoj agenciji Sol Azur su nam potvrdili kako Bosanci i Hercegovci najviše idu u Budimpeštu, Bratislavu i Prag.

"Osim toga, tu su i Pariz, Krakov, Azurna obala te Rim. Ove bliže destinacije su već sredinom decembra popunjenje", kazao nam je Omar Ibrahimagić iz Turističke agencije Sol Azur.

U ovoj agenciji su nam potvrdili kako su i bh. planine veoma popularne kada je riječ o odmoru i novogodišnjim praznicima.

"Posebno su aktuelne planine Vlašić i Bjelašnica", dodao je Ibrahimagić.

I u Turističkoj agenciji Fortuna Trade Tours iz Mostara situacija je skoro ista kada je riječ o prodaji novogodišnjih aranžmana i destinacijama za koje se Mostarci najčešće odlučuju.

"Neko traži Hrvatsku, neko Evropu, a neko skijanje na planinama. Budimpešta, Pariz, Beč i Rim su najčešće destinacije gdje će građani putovati za praznike", kazala nam je Sanda Šurkalović iz mostarske turističke agencije Fortuna Trade Tours.

"Da ljudi imaju više novca, vjerovatno bi išli na neka egzotičnija putovanja", dodala je Šurkalović.

Busom po Evropi

Za razliku od Sarajlija i Mostaraca, u tuzlanskoj turističkoj agenciji su nam potvrdili da je kupljeno nekoliko aranžamana za egzotičnija putovanja.

"Građani najviše idu u Budimpeštu, Bratislavu i Beč. Imamo nekoliko kupljenih aranžmana za Kubu, Egipat i Dubai", kazala nam je Mirela Nurkanović u ime agencije Golden tours.

U banjalučkoj turističkoj agenciji i ove godine organizovali su bus iznenađenja kojim će svoje klijente odvesti na njima nepoznatu destinaciju za Novu godinu.

"Beč, Pariz, Budimpešta su atraktivni i aktuelni. Postoji nekoliko standardnih aranžamana rezervisanih za januar, a destinacije su Kuba i Dubai", kaže Jasminka Andrić iz Zepter Passport turističke agencije.

Oni koji neće ići izvan Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije će Novu godinu dočekati u krugu svoje porodice i prijatelja i na gradskim trgovima uz bogat muzički program.