{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neke rijeke su već mrtve: Fosilna goriva i hidricentrale uništavaju vode u BiH

20.3.2015. u 13:46
12
13
Neke rijeke su već mrtve: Fosilna goriva i hidricentrale uništavaju vode u BiH
12
Neke rijeke su već mrtve: Fosilna goriva i hidricentrale uništavaju vode u BiH
Povodom 20. marta Međunarodnog dana rijeka i 22. marta Svjetskog dana voda, Centar za razvoj i podršku upozorio je na ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u Bosni i Hercegovini.
Kako kažu iz Centra, to se dešava zbog nekontrolisanog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala.

"Emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, odlagališta jalovine, direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva. Neracionalna eksploatacija, proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva i energije bezuvjetno vodi ka klimatskim promjerna čije smo posljedice osjetili i nedavnim, katastrofalnim poplavama u BiH", stoji u saopštenju Centra za razvoj i podršku.

Naglašeno je da akumulacijske hidrocentrale mijenjaju prirodne riječne tokove u vještačke ekosisteme s drugačijim životnim uslovima u kojima postojeći organizmi ne mogu opstati.

"Tada dolazi do trajnog gubitka plodnog tla, degradacije gornjeg toka rijeka, nestanka vodnih bioraznolikosti, te opadanja kvaliteta vode stvaranjem 'efekta bare'. Truljenjem potopljenje vegetacije, akumulacije postaju izvori CO2 i metana, te stvaraju efekat staklenika, veće prisustvo magle i vlage, a u isto vrijeme potapaju izvore čiste, pitke vode", rečeno je iz Centra.

Apelovano je na sve odgovorne institucije Bosne i Hercegovine da preuzmu odgovornost i počnu ispunjavati obaveze iz potpisanog Ugovora o Energetskoj zajednici po pitanju smanjenja negativnog uticaja fosilnih goriva i hidro energije na okoliš, zdravlje ljudi i društveno-ekonomski razvoj, te stvore okolišno prihvatljiv energetski sektor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: