Svečano otvoren
148

Nekadašnjim Domom pionira "Boško Buha" ponovo odzvanjaju dječiji glasovi

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Bivši Dom pionira "Boško Buha" u sarajevskom naselju Grbavica i sinoć je svečano otvoren. Svi radovi su okončani i objekt koji danas novi naziv "Dječija kuća" spreman je za sve aktivnosti koje će usrećiti djecu.

Dječija kuća namijenjena je za djecu uzrasta do 14 godina, a po potrebi je mogu koristiti i stariji, jer sadrži sale za sastanke, konferencije, projekcije, predstave i sl.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, koja je uložila dva miliona KM u ovaj objekt, kazao je kako je sve izgledalo kao nemoguća misija na samom početku, zbog komplikovanih procedura i izmiješanih nadležnosti, ali su istrajali u svojoj odlučnosti da djeci vrate njihovo mjesto.

"Bio je potpuno devastiran, ali uspjeli smo ga obnoviti i napraviti projekt za djecu. Ovo je jedan od naših najznačajnijih projekata", istakao je Koldžo.

Nakon svečanog otvorenja u kojem su nastupala djeca, delegacije su obišle prostorije koje su već ispunjene dječijim crtežima, smijehom i grajom. Program je vodio popularni bh. glumac Mario Drmać.

Dom pionira izgrađen je 1963. godine dobrovoljnim sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu o djeci "Bane Šurbat". Njegova svrha je bila da se organizuje slobodno vrijeme, odnosno vrijeme između kuće i škole. Dom je radio tokom cijele sedmice i nudio pregršt aktivnosti.

U toku godine je kroz različite programe doma pionira prolazilo blizu 3.200 djece.