BiH
2

Nekadašnji logor "Kon-Tiki" preurediti u spomen obilježje Muzej stradanja

FENA
Nekadašnji logor u objekatu "Kon-Tiki" u Vogošći, poznat i kao pansion "Kod Sonje", potrebno je što prije staviti u funkciju i preurediti u spomen obilježje Muzej stradanja građana BiH, rečeno je tokom današnjeg sastanka ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše i člana Udruženja logoraša općine Vogošća Eseta Muračevića.

Fišo je podsjetio da je ovo ministarstvo zaduženo da u saradnji s ministarstvima pravde i uprave i privrede te Zavodom za izgradnju, Fondom Memorijala i Općinom Vogošća definira sve aktivnosti u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, kao i da se pokrenu preliminarni pregovori radi utvrđivanja cijene zemljišta i ovog objekta.

"Pribavljena je neophodna dokumentacija za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i u završnoj smo fazi aktivnosti vezanih za otkup ovog objekta", istaknuo je Fišo.

Dodao je da je opredjeljenje Skupštine i Vlade KS kao i Ministarstva za boračka pitanja da se te nekretnine preurede u memorijalni centar koji bi budućim generacijama svjedočio o golgoti kroz koju su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu devedesetih Bošnjaci, Hrvati i drugi građani Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca,Visokog.

"Na tom mjestu su, kao i u logoru 'Bunker' koji se nalazio u neposrednoj blizini ovog objekta, bili prisilno zatvarani i mučeni", naglasio je ministar Fišo.

Muračević je kazao da od svih relevantnih subjekata očekuju da se ovaj projekat što prije realizira, ističući da je u ovim logorima ubijeno oko 400 ljudi, od 800 njih koji su na tim mjestima prošli nastrašnije torture.

Za zločine u Vogošći osuđeni su upravnik logora "Kon-Tiki" Branko Vlaćo, kao i izvršioci zločina Dragan Damjanović i Mladen Milanović, a u toku je sudski postupak protiv Jovana Tintora, nekadašnjeg predsjednika kriznog štaba samoprozvane srpske općine Vogošća, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.