Potočari
0

Nekadašnja baza UN-a masovna grobnica

Sarajevo-x.com
Federalna televizija objavila je informaciju kako se u krugu nekadašnje baze Ujedinjenih nacija u Potočarima nalaze najmanje dvije do sada nepoznate masovne grobnice.

Skeleti u ovim grobnicama, kako saznaje FTV, pripadaju osobama koje su umrle prirodnom smrću ili su izvršile samoubistvo u toku boravka u zaštićenoj zoni Srebrenice.

O svemu tome su, kako ističu, nakon 14 godina progovorili vojnici iz holandskog bataljona koji su trebali osigurati bezbjednost Srebreničana, a među njima i bivši vojnik Dave Matt koji se 16. jula 1995. vratio iz Slatine u Potočare, gdje je dobio informacije o grobnicama.

"Njemu su tada policajci pokazali mjesto jedne masovne grobnice u kojoj je bilo sahranjeno pet starijih muškaraca koji su preminuli unutar kruga fabrike, dvoje djece, koja su se rodila u krugu fabrike, i jedne žene koja je vjerovatno izgubila život tokom porođaja", rekao je Amir Kulaglić iz Informativno-dokumentacionog centra Srebrenica.

Grobnice su napravili vojnici policajci iz holandskog bataljona koji se nisu željeli susresti sa Srebreničanima. Pretpostavlja se da su obje grobnice nalaze iza zgrade fabrike akumulatora.