SDPBiH
0

'Neka se Tadić i Jeremić bave svojom zemljom'

FENA
Socijaldemokratska partija BiH smatra da će jugoistočna Evropa biti stabilna kada se predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar vanjskih poslova ove zemlje Vuk Jeremić počnu baviti svojom zemljom i njenim problemima.

Kako je saopćeno danas iz SDP-a, pored činjenice da svaki Tadićev i Jeremićev izlet u susjedne zemlje završi skandalima, "oni i dalje nastavljaju da, iz samo njima poznatih razloga, svijet ubjeđuju da su faktor stabilnosti".

"Posljednja osoba koja je na Balkanu za sebe tvrdila da je faktor stabilnosti je bio Slobodan Milošević i Tadićeva želja da nastavi njegovim stopama može samo značiti da je od svog koalicionog partnera dobio i ideologiju u sklopu koalicionog sporazuma", navode iz SDP-a.

Tadić je, navodi se, u zadnjih nekoliko sedmica pokušao pokazati svoj stabilizirajući efekat na BiH pomažući Miloradu Dodiku da nastavi s rušenjem Dejtonskog sporazuma koristeći miloševićevsku interpretaciju legitimiteta.

"U tom smislu Tadić, iako ga niko i ne pita za mišljenje, i dalje "ne prihvata" odluke Ureda visokog predstavnika koji prema Aneksu 10 jedini ima pravo da taj sporazum interpretira. Nadalje, uprkos činjenici da vojni aspekt Dejtonskog sporazuma jedini ima regionalnu dimenziju, vlast u Beogradu sebe proglašava garantom sporazuma, i na osnovu toga sama sebi dodjeljuje uloga garanta suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", kaže se u saopćenju.

SDP smatra da vlasti u Beogradu treba konačno da shvate da će uspjeh zemalja regiona u procesima euroatlantskih integracija biti bliže što se Tadić bude više bavio svojim građanima umjesto da koristi zapaljivu retoriku koja destabilizuje region.

"Srbija, kao i ostatak regiona, ima i previše socio-ekonomskih problema, da bi se pokušavala baviti bilo kojom zemljom u svom okruženju. Konačno, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima ozbiljan problem teritorijalnog spora, u kojem ima stav suprotan onome EU i SAD-a, i to je više nego dovoljan razlog da se ne može smatrati kredibilnim regionalnim faktorom", saopćeno je iz SDP-a.