Reagovanje "Zlatnih ljiljana"
0

"Neka Dodik ostavi na miru ponos bh. otpora"

Sarajevo-x.com
Nakon izjava premijera RS-a Milorada Dodika u kojima ne samo da pruža podršku oslobađanju Biljane Plavšić, već i osuđuje postupak člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je tražio od švedske vlade da ne pomiluje hašku osuđenicu, svoje reakcije uputili su članovi Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

"Dodik je jedva dočekao nešto za što bi se mogao uhvatiti i reagovati kako bi bar za trenutak sa sebe skinuo hipoteku-pozornost zbog lopovluka i krivičnih radnji i postupaka koje čini u interesu 'svog naroda'. Dokazani sljedbenik Radovanove politike, a prije svega rijetko viđena tako koristoljubiva i pohlepna i bezobrazna osoba koja bi za lični interes učinila sve, ama baš sve," kažu iz ovog saveza.

"Porediti ponašanje i postupke člana Predsjedništva Željka Komšića u ratu, koji je za svoj doprinos i human odnos u ratu dobio najveće ratno priznanje, značku "Zlatni ljiljan“ je, mora to Dodik znati, neprofitabilno. Gospodin Komšić je prošao mnogo provjera i kontrola i da je imao nešto što je uradio u ratu, sigurno ne bi bio tu gdje je sada, za razliku od Dodika koji ne dozvoljava svoju provjeru i koji formira specijalne sudove radi pranja savjesti i fakata jer ti sudovi ga obavezno oslobađaju, sprječavajući tako da se po istom djelu, ili bolje reći nedjelu, ponovi postupak pred nezavisnim i fer sudovima."

"U manjem bh. entitetu uvijek je bilo Radovana, Dodika i sličnih što smo mi navikli i što nije nikakvo čudo, čudo je to istina sve manje, što međunarodni faktori drže zatvorene oči pred nebulozama Dodikovim i što pored toliko dokaznog materijala, posebno isticanog u emisiju "60 minuta“, ne poduzimaju ništa radi uklanjanja neviđenog samoljubca - vlastodržca i trovača ukupnih odnosa na prostoru BiH. Čeka li međunarodna zajednica da Dodik, kada mu se omča oko vrata stisne, kao i mnogi drugi pobjegne u svoju rezervnu domovinu Srbiju? Tako će se međunarodna zajednica, možda i dogovorom kao i sa Karadžićem, riješiti Dodika i sebi upisati plus i zaboraviti ga."

"Poručujemo Dodiku i dodicima da ono što su uradili "Zlatni ljiljani“u odbrani Bosne i Hercegovine i njenih naroda u istoriji je zapisano zlatnim slovima i mi i dalje imamo obavezu, dužnost, i čast da branimo integritet i opstojnost BiH po bilo koju cijenu, što ćemo sigurno i činiti. Za razliku od Dodika mi smo na strani pravde i pravednosti, i nikada se nismo svrstavali na stranu zločina i zločinaca što on čini. U potpunosti smo uz našeg člana Željka Komšića kojem se zahvaljujemo na postupku i djelu usmjerenom ka zaštiti prava i pravičnosti i obavezi potpunog izvršenja kazne za učinjene postupke u ratu, bez obzira o kome se radilo. A Dodik bi trebao da zna da jedna riječ ili postupak ubija više od hiljadu ispaljenih topovskih plotuna, posebno u ratu, a koliko li je tek riječi - plotuna izrekla/ispalila Plavšićka! Predlažem Dodiku da pročita dosije Biljane Plavšić i materijal na osnovu kojeg je optužena i kažnjena, a ponos bosanskohercegovačkog otpora i odbrane neka ostavi na miru, jer Bosne će biti sa ili bez Dodika, garant za to su upravo "Zlatni ljiljani" odnosno pojedinci kao što je naš član Željko Komšić," ističe ispred Saveza predsjednik Dževad Rađo.