Depolitizirajmo obrazovanje
0

"Neka direktore škola biraju roditelji, a ne političari"

Piše: Jasenko Korjenić
Foto: J. Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: J. Korjenić/Sarajevo-x.com
Na platou ispred Katedrale u Sarajevu danas je organizovano potpisivanje peticije kojom se zahtjeva da direktore škola umjesto političara biraju roditelji.

Medijima su se obratili predstavnici Centra civilnih inicijativa, kao i kantonalni ministar Mehmedić, ministar obrazovanja i nauke Kešo i predstavnici roditelja. U sklopu svoje višegodišnje kampanje "Depolitizirajmo obrazovanje" predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI) pozvali su građane Sarajeva da potpisom na peticiju podrže ovu inicijativu. S obzirom na izražene probleme u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, smatraju da bi veće učešće roditelja doprinijelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces.

"Podržavam ovu inicijativu i mislim da je sasvim logično da direktore škola biraju roditelji, a ne političari. Naravno, to bi sa sobom nosilo prava, obaveze i program rada za svakog novoizabranog direktora od strane roditelja, koji bi nakon svake godine, s obzirom na postignute rezultate, bio izabran ili smijenjen sa funkcije", rekao je Mehmedić.

Na pitanje kako bi ova inicijativa mogla uspjeti, Mehmedić je rekao da je pokrenuta u predizbornom periodu, kao i mnogo drugih inicijativa za promjene, i da misli da će se je stoga biti teže ostvariti, ali da je bez obzira na to došao da svojim prisustvom podrži inicijativu, dok će se u narednom vremenu o tom pitanju obratiti i ministru za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon pokretanja inicijative CCI-a da direktore škola neposredno biraju roditelji i zaposlenici škola, vlastitim Programom rada za 2010. godinu planirala usvojiti prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju uz ugrađivanje pomenute inicijative u novi tekst zakona.

Inicijativu o neposrednom izboru direktora u osnovnim školama KS podržalo je Udruženje roditelja i niz vijeća roditelja u Kantonu Sarajevo, kao i Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH.