Bakir Izetbegović
0

"Nek pobijedi onaj ko je rješenje za ljude u BiH"

FENA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) koji će na predstojećem kongresu SDA biti jedan od kandidata za stranačkog predsjednika, na večerašnjoj je tribini u Sarajevu obrazložio razloge za svoju kandidaturu.

Organizatorima tribine - članovima kantonalne stranačke organizacije iz Sarajeva i borcima iz udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja, Izetbegović, poznat i po ranijim izjavama da nema liderske ambicije, rekao je večeras da to nije govorio iz dvoličnosti, već iskreno, misleći, kako je kazao, "da će neki ljudi završiti neke probleme, ali nisu".

To se odnosi na probleme s kojima se suočavala i stranka i zemlja Bosna i Hercegovina u kojoj je SDA uvijek bila dio vladajuće koalicije.

"Drugačije, brže i efikasnije treba raditi, uvjerio sam se", dodao je Izetbegović, čiji je otac Alija bio dugogodišnji vođa SDA i istaknuta ličnost novije bosanskohercegovačke historije.

Za sebe je Izetbegović večeras kazao da je vaspitan u bosanskom porodičnom duhu koji tradicionalno insistira na poštenju i s obzirom na to da na predstojećem kongresu nije jedini kandidat za stranačkog predsjednika dodao je: "Nek pobijedi onaj ko je u ovom času rješenje za ljude u Bosni i Hercegovini."

Kazao je i da njegova stranka treba da bude okrenuta evropskom putu Bosne i Hercegovine, kojem nema alternative, te da ona sadrži elemente i muslimanske i bosanske i evropske otvorene stranke u kojoj se nijedan od tih činilaca ne može posmatrati jedan bez drugog.

Obećao je da će se SDA pod njegovim vođstvom zalagati za osnovnu egzistenciju boraca i da neće dozvoliti da bude ugrožena ni kod smanjivanja javne potrošnje u zemlji na kojoj insistira Međunarodni monetarni fond.

U pogledu ekonomskog razvoja zemlje, rekao je da SDA treba da insistira na strategiji simbolično predstavljenoj kao "pet plus pet", odnosno na definiranju prioriteta za prvih pet mjeseci pa za narednih pet godina.

Ove i mnoge druge poglede i ciljeve vezane za budućnost Bosne i Hercegovine sažeo je u osnovni cilj - zdravo društvo, i u tom kontekstu naglasio da očuvanje porodice i odgoj moraju biti na istaknutom mjestu.