Ko pije, a ko plaća
16

Nejasna konstelacija političkih snaga u FBiH: Usvajani prijedlozi opozicije, odbijani vladajućih

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Konstelacija političkih snaga u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH je, sudeći prema glasanju zastupnika na današnjoj sjednici, još uvijek nejasna budući da su odbijani prijedlozi vladajućih, a usvajani prijedlozi opozicionih stranaka.

Prijedlozi Saveza za bolju budućnost (SBB) i Socijaldemokratske partije (SDP), predstavnika opozicionih stranaka u Federaciji BiH, usvojeni su na današnjoj sjednici što je iznenadilo njihove zastupnike.

Prijedlog zakona o minimalnoj plaći je, naprimjer, usvojen većinskim brojem glasova u Predstavničkom domu. Bio je to prijedlog SDP-a, koji je ranije tražio da se reguliše minimalna plaća u FBiH budući da to nije regulisano nijednim zakonom.

S druge strane su odbijeni prijedlozi Demokratske fronte (DF), stranke koja praktično predstavlja vladajuću većinu zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

DF-ov zahtjev da zakon o uvezivanju radnog staža uđe u set zakona koji treba da prođe usaglašavanje nije podržala ni SDA.

Glasanje na današnjoj sjednici nije, kako se to može naslutiti, rezultat demokratizacije političke scene u Federaciji BiH, već posljedica katastrofalnog političkog stanja u kojem se, narodski rečeno, ne zna ko pije, a ko plaća.