BiH
74

Neizvjesnost u Nemili i nakon povlačenja vode: Dvorišta puna blata

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani nemilskog sliva proteklih dana borili su se za život prepušteni sami sebi. Orahovička rijeka, koja je velikom brzinom nadošla i izlila se iz svog korita, izazvala je velike štete na području Nemile i Orahovice. Klizišta, neprohodan put, te teški životni uslovi i danas predstavljaju problem za više hiljada mještana.

Ipak, situacija je ipak bolja nego proteklih dana, a mještani se polako vraćaju u "normalan" život čisteći svoja dvorišta od nanosa. Džemal Suljić iz Nemile i danas strahuje za svoj život, ali pokušava da očisti svoju avliju i vrati se normalnom životu.

"Ovdje je situacija sada trenutno mirna. Sinoć i preksinoć je bilo katastrofa da se jednostavno ne može opisati. U 65 godina nikada nisam upamtio ovakav nered. Kod mene je ovdje bila veća količina vode nego u Bosni, sve je oko kuće bilo poplavljeno", ispričao nam je Suljić.

On je dodao da su i dalje mnoge kuće ugrožene, te da mještani solidarnošću pokušavaju riješiti probleme komšija.

"Iznad moje kuće komšija ima kuću koja tone. Bageri pokušavaju doći, a mi ćemo morati rušiti ove barake u blizini da bi gore došli spasiti čovjeku kuću. Spašavali smo ljude iz Šerića, na leđima smo ih prebacivali. Šteta je velika, više se ne može procijeniti. Posijao sam svašta, ali sada, Bože moj, nema više ništa i ne znam šta ćemo dalje", kazao je Suljić.

"Postoji opasnost da mi i kuća potone jer je ovo teren pod vodom. U Nemili nema terena da nije pod vodom i mene je najviše bilo strah da ne dođe do pucanja kuće", dodao je stanovnik Nemile.

Da problem bude gori, samo nekoliko metara iznad aktiviranog klizišta nalazi se dalekovod koji može izazvati veliku štetu.

Džemalov brat Sead nam je kazao da je bio gladan i da se obratio u Krizni centar, međutim, vraćen je sa vrata.

"Moram da kažem da sam bio gladan i kada sam otišao u Krizni centar da tražim hljeb i narezak, oni su me otjerali sa vrata i nisu mi ništa dali. To je sramota, mi ne znamo gdje ta voda i hrana ide. Jedan dan donesu ti dva litra na četveročlanu porodicu i onda ih nema dva dana. Kažu da nam je to dosta", kazao je Sead.

Mještanin Orahovičke rijeke Mustafa Efendić pretrpio je veliku materijalnu štetu. Žena i dijete su mu u Crvenom križu u Zenici, a on nije spavao više od 48 sati.

"Sedmicu dana su padale kiše, a tri noći nisam spavao jer sam branio kuću i eto, koliko sam mogao, to sam i uradio. Žena i dijete su otišli u Crveni križ u Zenicu, a što se tiče hrane, ona dolazi. Namještaj u kući mi je sav uništen i nema se gdje živjeti. Ja ne radim nigdje, demobilisani sam borac, ali ima Boga pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje", izjavio je Efendić.

Pred mještanima nemilskog sliva nalazi se veoma težak period. Aktivirana su brojna klizišta, a rijeka se još uvijek nije u potpunosti povukla u svoje korito. Nadaju se da će se situacija poboljšati narednih dana, te da će im se pružiti pomoć u vidu mehanizacije kako bi što prije svoje kuće, dvorišta i puteve očistili od nanosa.