{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca

F
22.2.2010. u 18:36
0
3
Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca
0
Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca
Dan uoči sjednice Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, predsjedavajući Safet Softić ne želi prejudicirati njen konačni dnevni red, a članovi Saveza samostalnih sindikata BiH najavljuju protest upozorenja ispred zgrade Parlamenta.
Neizvjesno je, naime, da li će, prema ranijoj najavi, poslanici razmotriti izmjene Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u entitetu, predložene iz Federalne vlade.

Predsjedavajući Softić je Agenciji FENA izjavio da će o konačnom prijedlogu za dnevni red odlučivati Kolegij Predstavničkog doma sutra jedan sat uoči sjednice.

S druge strane, zbog najavljenih izmjena zakona o uštedama Savez samostalnih sindikata BiH je na pres-konferenciji najavio protest upozorenja oko dvije i po hiljade svojih članova sutra ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Nezadovoljni sindikalci traže da tekst bude povučen iz parlamentarne procedure između ostalog zato što Vlada, utvrđujući ga, nije zatražila mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća. Smatraju i da se njime derogira radno zakonodavstvo u Federaciji te podvlače da nije ispoštovana procedura socijalnog dijaloga.

Predsjedavajući Softić ima još jednu nepoznanicu u vezi s dnevnim redom. I o njoj će, kako je danas izjavio, odlučivati sutra Kolegij a nakon odluke tog tijela znat će se da li će na dnevnom redu biti izmjene seta boračkih zakona u Federaciji zbog kojih su borci i članovi njihovih porodica također nezadovoljni pa već duže i oni najavljuju proteste.

Imajući u vidu rok do 26. februara za stupanje na snagu ovih izmjena, na koji upozoravaju međunarodni finansijski partneri u kontekstu opstanka započetih finansijskih aranžmana s Federacijom, Softić, govoreći u svoje ime, smatra da bi te izmjene radije trebalo staviti na dnevni red u četvrtak na eventualnoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma.

Nakon toga bi ih do zadatog roka mogao razmotriti i Dom naroda, napominje Softić, a saglasnost i tog doma je neophodna za stupanje na snagu bilo kojeg zakonodavstva.

Ono čime je boračka populacija nezadovoljna u najavljenim izmjenama je prihodovni cenzus kao uvjet za nastavak mjesečnih primanja određenim kategorijama iz ove grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: