{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca

F
22.2.2010. u 18:36
0
3
Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca
0
Neizvjesna rasprava o uštedama i pravima boraca
Dan uoči sjednice Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, predsjedavajući Safet Softić ne želi prejudicirati njen konačni dnevni red, a članovi Saveza samostalnih sindikata BiH najavljuju protest upozorenja ispred zgrade Parlamenta.
Neizvjesno je, naime, da li će, prema ranijoj najavi, poslanici razmotriti izmjene Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u entitetu, predložene iz Federalne vlade.

Predsjedavajući Softić je Agenciji FENA izjavio da će o konačnom prijedlogu za dnevni red odlučivati Kolegij Predstavničkog doma sutra jedan sat uoči sjednice.

S druge strane, zbog najavljenih izmjena zakona o uštedama Savez samostalnih sindikata BiH je na pres-konferenciji najavio protest upozorenja oko dvije i po hiljade svojih članova sutra ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Nezadovoljni sindikalci traže da tekst bude povučen iz parlamentarne procedure između ostalog zato što Vlada, utvrđujući ga, nije zatražila mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća. Smatraju i da se njime derogira radno zakonodavstvo u Federaciji te podvlače da nije ispoštovana procedura socijalnog dijaloga.

Predsjedavajući Softić ima još jednu nepoznanicu u vezi s dnevnim redom. I o njoj će, kako je danas izjavio, odlučivati sutra Kolegij a nakon odluke tog tijela znat će se da li će na dnevnom redu biti izmjene seta boračkih zakona u Federaciji zbog kojih su borci i članovi njihovih porodica također nezadovoljni pa već duže i oni najavljuju proteste.

Imajući u vidu rok do 26. februara za stupanje na snagu ovih izmjena, na koji upozoravaju međunarodni finansijski partneri u kontekstu opstanka započetih finansijskih aranžmana s Federacijom, Softić, govoreći u svoje ime, smatra da bi te izmjene radije trebalo staviti na dnevni red u četvrtak na eventualnoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma.

Nakon toga bi ih do zadatog roka mogao razmotriti i Dom naroda, napominje Softić, a saglasnost i tog doma je neophodna za stupanje na snagu bilo kojeg zakonodavstva.

Ono čime je boračka populacija nezadovoljna u najavljenim izmjenama je prihodovni cenzus kao uvjet za nastavak mjesečnih primanja određenim kategorijama iz ove grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: