BiH
202

Negodić: Nizom događaja ojačati svoja diplomatsko-politička nastojanja u Washingtonu

Klix.ba
Jadranka Negodić
Jadranka Negodić
Ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Jadranka Negodić, najavila je niz događaja u Washingtonu, povodom obilježavanja 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i genocida u Srebrenici.

U organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu, Američko-bosanske fondacije (ABF) i Ambasade BiH u Washingtonu, naša zemlja će nizom događaja tokom cijele godine nastojati ojačati svoja diplomatsko-politička nastojanja u Washingtonu.

Možete li nam reći nešto više o majskim događajima za BiH u Washingtonu?

Madeline Albright će održati govor na konferenciji na SAIS-u 13. maja i susret će se sa gostima iz BiH, koji će 14. maja govoriti na panelu posvećenom promociji investicija i poslovne saradnje firmi iz naše zemlje sa firmama iz SAD-a, Mersadom Ramovićem, direktorom marketinga u Energoinvestu, Mujom Selimovićem, direktorom MIMS grupacije, te Enverom Mujezinovićem, pomoćnikom direktora direkcije za namjensku industriju u Federaciji BiH. Ambasadorica Swanee Hunt, kongresmen Michael Turner, ambasador Richard Kauzlarich, te SAIS-ovi viši stručni saradnici: Dan Hamilton, Dan Serwer, Saša Toperić i Ed Joseph će također učestvovati u radu konferencije. Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee će održati specijalni govor o procesu ekonomsko-socijalnih reformi u BiH. Michael MacQueen, iz ministarstva za domovinsku sigurnost (Homeland Security) će imati prezentaciju na kojoj će sigurno biti riječi i o nedavnoj odluci ovog ministarstva o deportaciji državljana BiH iz SAD-a. U ime Američko-bosanske fondacije u radu konferencije učestvovat će Mak Kamenica, izvršni direktor, i Mirza Ustamujić, predsjednik Upravnog odbora. Ovo je samo dio učesnika majskog programa.

Da li su planirane neke dodatne aktivnosti?

Na marginama konferencije, delegacija iz BiH će se susresti sa predstavnicima Milenium Challenge Corporation, vladine firme u SAD-u koja investira u razvojne projekte u Africi gdje postoji tržište za firme iz Bosne i Hercegovine, sa predstavnicima EXIM banke, predstavnicima kompanija iz zemalja sjeverne Afrike, a sve pod pokroviteljstvom projekta “Mediteranski bazen” kojeg vodi SAIS Centar za transatlantske odnose. Planiran je i radni sastanak sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara odbrane SAD-a, Dr. Eveyln Farkas, sa pomoćnikom direktora direkcije za namjensku industriju u Federaciji BiH, Enverom Mujezinovićem. Bit će održani i sastanci sa predstavnicima firmi namjenske industrije iz SAD-a.

U atrijumu Svjetske banke organizujete koncert "Srebrenica 1995 – 2015". Na koncertu će svirati i Tom Yazdgerdi, direktor u State Departmentu za Balkan?

Da, Tom Yazdgerdi će svirati sa Sašom Toperićem, a pored njih na koncertu će učestvovati još dvoje umjetnika-diplomata, ambasador Andras Simonyi sa SAIS-a te Michelle Baron, koja je diplomata u State Departmentu a povezana sa projektom “Mediteranski bazen” za vrijeme svog mandata u SAD ambasadi u Maroku. Koncert će otvoriti mlada američka pijanistkinja Simone Baron, koja je član Američko-bosanske fondacije. Na ovom koncertu posvećenom žrtvama Srebrenice, kako u brošuri koja je u izradi za ovu priliku, tako i na velikom bilboardu u Svjetskoj banci, bit će prezentirane i turističke destinacije naše zemlje sa ciljem jačanja turizma, a iste će se slati putem SAIS Twittera i Facebooka širom SAD-a, što će multiplicirati promociju Bosne i Hercegovine. Očekujemo veliki broj diplomata, predstavnika vlade i kongresa SAD-a na ovom događaju, nakon kojeg ćemo pripremiti i prigodan prijem. Na dostojanstven način ćemo obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali i poručiti da zajedno idemo dalje, u bolju i zajedničku BiH.

Pri kraju ste vašeg mandata u Washingtonu. Bili ste ambasadorica BiH u Briselu i u Londonu. Sa vašim ogromnim diplomatskim iskustvom, možete nam reći što bi BiH trebala učiniti da unaprijedi svoju diplomatsku mrežu i efikasnije predstavlja i lobira za interese naše zemlje?

Prilikom nedavnog boravka u Washingtonu ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, je najavio pojačane aktivnosti u narednom periodu na ekonomskoj diplomaciji, odnosno ekonomskom predstavljanju i promoviranju naše zemlje, što pozdravljam jer to rade i ostale zemlje. Vrijeme klasične diplomacije je daleko iza nas i u svjetskim odnosima kakvi su danas - otvaranja novih tržišta, novih rastućih ekonomija, ogromne konkurencije i potrebe za brzom prilagodbom zahtjevima tržišta, diplomatske aktivnosti svih zemalja mijenjaju formu i sve više su usmjerene na ekonomiju, ekonomsko povezivanje i predstavljanje zemlje. U tom smislu mislim da je potrebno kadrovski ojačati naše DKP sa ljudima određenog znanja, iskustva i profila koji bi se bavili isključivo ekonomskom promocijom a uz dobru suradnju i potporu institucija iz zemlje, kako materijalnu tako i u pogledu kontinuiranog informiranja o spremnosti projekata, kapaciteta naših kompanija. U svim obavljenim razgovorima sa predstavnicima poslovnih zajednica u raznim državama SAD uvijek je izražavan interes za suradnju, za mogućnosti povezivanja sa našim firmama, uspostavu kontakta sa našim predstavnicima poslovne zajednice putem video konferencije ili organiziranjem trgovinskih misija, stoga mislim da BiH iako mala zemlja ima izuzetan ekonomski potencijal, interesantan za strane partnere, a ekonomskim promoviranjem i jačanjem ekonomske suradnje na najbolji način možemo doprinijeti promjeni imidža zemlje, što je naš temeljni cilj.

SAIS Centar i Američko-bosanska fondacija objavit će i knjigu na Brookings institutu u Washingtonu pod naslovom “Bosna i Hercegovina: Na putu ka Evropskoj budućnosti” u kojoj će se, kako nam je rečeno, naći i konkretne preporuke za reformske procese u BiH koje će SAIS pripremiti u formi “bijelog papira” (white paper) i za radni sastanak PIC-a u Beču 27. augusta. Program ekonomskom i diplomatsko-političkomjačanju BiH u Washingtonu se nastavlja u oktobru, novembru i decembru ove godine.