BiH
0

Negiranje postojanja piramide EAA-e izazvalo proteste

FENA
Delegacija Evropske asocijacije arheologa predvođena predsjednikom EAA prof. dr. Anthonijem Hardingom, s kojim je bio i sekretar EAA ujedno zadužen za jugoistočnu Evropu sastala se danas s predstavnicima javnih službi u BiH koje se bave očuvanjem kulturne baštine i arheologije.

Osnovna tema sastanka bila je kako pomoći arheolozima u BiH, o čemu se trebalo razgovarati i na pres-konfrenciji upriličenoj nakon sastanka.

Međutim, kako je u najavi za ovaj događaj stajalo da će se stručnjaci iz EAA osvrnuti i na iskopavanja na brdu Visočica kod Viskog, umjesto da odgovaraju na pitanja koja se tiču struke, predstavnici EAA bili su prinuđeni prije svega odgovarati na pitanja o piramidi.

A stav koji su iznijeli i koji glasi da su nakon obilaska nekoliko sondi zaključili da se radi o geološkoj tj. prirodnoj tvorevini, nije zadovoljila ni predstavnike Fondacije Piramida Sunca, koji su se našli na pres-konferenciji.

Oni su na razne načine pokušavali osporiti kredibilitet stručnjaka iz Evropske asocijacije arheologa.

Tako da je došlo do pomalo mučne situacije, u kojoj se ponajmanje govorilo o arheološkoj struci u BiH i njenom nezahvalnom statusu.

Ipak, od ono malo što su prof. dr. Anthony Harding i prof. dr. Predrag Novaković uspjeli reći, kada je riječ o konkretnoj temi sastanka, izdvajamo da je BiH potreban zakon koji bi zaštitio arheološku i kulturnu baštinu. Također, vlastima BiH bit će upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina postane potpisnica Malteške konvencije –konvencije koja štiti arheološku baštinu.

Kada je riječ o pomoći arheološkoj struci u BiH Novaković je rekao da je bilo riječi o potrebi otvaranja studija arheologije, o stipendiranju kadrova iz BiH u oblasti arheologije. Također, kako je rečano, bh. arheolozi će biti primljeni u EAA i postati punopravan član ove asocijacije.

Zilka Kujundžić-Vejzagić je najavila i uvezivanje arheologa BiH iz Federacije i iz RS-a.

Predstavnici i EAA konstatirali su da je na područlju BiH napravljena velika šteta kada je u pitanju kulturna baština koju treba sanirati. Bilo je riječi i o simpoziju arheologa koji će se održati iduće godine u Zadru na kojem se kako je rekao predsjenik EAA očekuje i učešće bh. arheologa, koji su priznati u svijetu.

Kada je riječ o tzv. piramidama, te kako su neki od novinara konstatirali kasnom uključivanju domaće struke u ovu problematiku ili pak šutnje Zilka Kujundžić-Vejzagić konstatirala je da je riječ o utjecaju politike, jer neke od kolega se boje progovoriti.

“Ako se politika umiješala i ako politika stoji iza ove priče ljudi se boje za svoj posao. I zato struka šuti", rekla je Vejzagić.

Snježana Vasilj s Odsjeka za arheologiju na Fakultetu humanističkih znanosti Mostar, koji će ove godine završiti sa školovanjem prve generacije arheologa, istakla je kako je riječ o jednom izuzetnom skupom studiju.

Kada je riječ o iskopavanju na brdu Visočica Vasilj je rekla da i nije izričito tvđeno da ne postoje nikakve arheološke iskopine, ali da struka tj. arheolozi i historičari BiH stoje na stanovištu da to nije piramida.