{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Negiranje postojanja piramide EAA-e izazvalo proteste

F
10.6.2006. u 00:24
0
0
Negiranje postojanja piramide EAA-e izazvalo proteste
0
Negiranje postojanja piramide EAA-e izazvalo proteste
Delegacija Evropske asocijacije arheologa predvođena predsjednikom EAA prof. dr. Anthonijem Hardingom, s kojim je bio i sekretar EAA ujedno zadužen za jugoistočnu Evropu sastala se danas s predstavnicima javnih službi u BiH koje se bave očuvanjem kulturne baštine i arheologije.
Osnovna tema sastanka bila je kako pomoći arheolozima u BiH, o čemu se trebalo razgovarati i na pres-konfrenciji upriličenoj nakon sastanka.

Međutim, kako je u najavi za ovaj događaj stajalo da će se stručnjaci iz EAA osvrnuti i na iskopavanja na brdu Visočica kod Viskog, umjesto da odgovaraju na pitanja koja se tiču struke, predstavnici EAA bili su prinuđeni prije svega odgovarati na pitanja o piramidi.

A stav koji su iznijeli i koji glasi da su nakon obilaska nekoliko sondi zaključili da se radi o geološkoj tj. prirodnoj tvorevini, nije zadovoljila ni predstavnike Fondacije Piramida Sunca, koji su se našli na pres-konferenciji.

Oni su na razne načine pokušavali osporiti kredibilitet stručnjaka iz Evropske asocijacije arheologa.

Tako da je došlo do pomalo mučne situacije, u kojoj se ponajmanje govorilo o arheološkoj struci u BiH i njenom nezahvalnom statusu.

Ipak, od ono malo što su prof. dr. Anthony Harding i prof. dr. Predrag Novaković uspjeli reći, kada je riječ o konkretnoj temi sastanka, izdvajamo da je BiH potreban zakon koji bi zaštitio arheološku i kulturnu baštinu. Također, vlastima BiH bit će upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina postane potpisnica Malteške konvencije –konvencije koja štiti arheološku baštinu.

Kada je riječ o pomoći arheološkoj struci u BiH Novaković je rekao da je bilo riječi o potrebi otvaranja studija arheologije, o stipendiranju kadrova iz BiH u oblasti arheologije.
Također, kako je rečano, bh. arheolozi će biti primljeni u EAA i postati punopravan član ove asocijacije.

Zilka Kujundžić-Vejzagić je najavila i uvezivanje arheologa BiH iz Federacije i iz RS-a.

Predstavnici i EAA konstatirali su da je na područlju BiH napravljena velika šteta kada je u pitanju kulturna baština koju treba sanirati.
Bilo je riječi i o simpoziju arheologa koji će se održati iduće godine u Zadru na kojem se kako je rekao predsjenik EAA očekuje i učešće bh. arheologa, koji su priznati u svijetu.

Kada je riječ o tzv. piramidama, te kako su neki od novinara konstatirali kasnom uključivanju domaće struke u ovu problematiku ili pak šutnje Zilka Kujundžić-Vejzagić konstatirala je da je riječ o utjecaju politike, jer neke od kolega se boje progovoriti.

“Ako se politika umiješala i ako politika stoji iza ove priče ljudi se boje za svoj posao. I zato struka šuti", rekla je Vejzagić.

Snježana Vasilj s Odsjeka za arheologiju na Fakultetu humanističkih znanosti Mostar, koji će ove godine završiti sa školovanjem prve generacije arheologa, istakla je kako je riječ o jednom izuzetnom skupom studiju.

Kada je riječ o iskopavanju na brdu Visočica Vasilj je rekla da i nije izričito tvđeno da ne postoje nikakve arheološke iskopine, ali da struka tj. arheolozi i historičari BiH stoje na stanovištu da to nije piramida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: