Manipulacija iz Beograda
182

Negatori genocida su usamljeni: Mnoge suzdržane zemlje naglasile da je genocid u Srebrenici činjenica

Piše: Fadil Hadžiabdić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasanje o Rezoluciji kojom je utvrđen Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici pokazalo je između ostalog i da za civilizovani svijet nema dilema oko toga da je genocid u Srebrenici počinjen, a to su istakle čak i države koje su ostale suzdržane i tako ukaljale svoj obraz.

Propaganda mašinerija režima koji vlada Srbijom i koji kontroliše sve pore društva je u manipulisanju vlastitom nacijom i činjenicama pokušala da glasanje o rezoluciji pokaže kao pobjedu, iako je činjenica da je od jučer 11. juli Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici što je bila i jedna od osnovnih svrha predlaganja Rezolucije.

Iako je opravdana ogorčenost na one države koje su ostale suzdržane prilikom glasanja o Rezoluciji, jer su time pokazale politikanstvo i nedostatak morala, ali i poštovanja prema žrtvama, činjenica je da su mnoge od ovih država jasno naglasile da se u Srebrenici desio genocid i da ni u kojem slučaju ne spore presude međunarodnih sudova.

Pokušaj Srbije da suzdržane države prikaže kao protivnike Rezolucije i kao dokaz da ne priznaju genocid je samo očajnička manipulacija namijenjena za lokalno biračko tijelo.

Izuzimajući Srbiju, Rusiju i nekoliko država koje slijede rusku politiku, gotovo svi predstavnici država koje su govorile u Generalnoj skupštini UN-a su u svome izlaganju naglasile da se u Srebrenici desio genocid i osudile negiranje, a to uključuje mnoge suzdržane države.

Predstavnik Namibije je bez odlaganja kazao da je ono što se desilo u Srebrenici genocid, kao i ono što se desilo u Ruandi, što se desilo u Holokaustu i što se sada dešava u Gazi. Duži govor je održao i predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je govorio o genocidu u Srebrenici, naglasio nedvojbeno da se desio, ali je glasao suzdržano.

Predstavnik Angole je kazao da su događaji koji su se desili u Srebrenici 1995. godine bili posebno ozbiljni i da su zločin genocida kako su to proglasili međunarodni tribunali.

"Brazil je bio suzdržan prilikom glasanja o Nacrt Rezolucije o danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, glasanje ni u kojem slučaju ne dovodi u pitanje ili sumnju o prirodi masakra na bošnjačkim civilima u Srebrenici 1995. godine. Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju definisao događaje kao genocid, 2007. Međunarodni sud pravde je također masakar priznao kao genocid. Naše glasanje danas ne znači ni najmanje odstupanje od brazilske osude genocida u Srebrenici", kazao je predstavnik Brazila.

Predstavnica Gane, koja je također bila suzdržana, kazala je da žali zbog svoga načina zbog dva razloga.

"Akt genocid počinjen u i oko Srebrenice 1995. godine je jedan od najgorih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih", kazala je predstavnica Gane.

Predstavnica Paname je kazala da ova država osuđuje svaki događaj koji su međunarodna tijela proglasila za genocid.

Predstavnik Peru je naglasio da podržavaju rat međunarodnih sudova, uključujući i one koji su jasno presudili da se u Srebrenici desio genocid.

"Sve članice UN-a trebaju priznati presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i djelovati u skladu sa tim", kazao je predstavnik Perua.

Govoreći, predstavnik Grčke, jedne od tri EU države koje su ostale suzdržane je kazao da njegova država poštuje sve odluke Međunarodnog suda uključujući i oni iz 2007. godine kojom je proglašeno da se u Srebrenici desio genocid, također je pozvao i na borbu protiv negiranja genocida.

Predstavnica Saint Vincenta i Grenadinija je također se pozvala da je u Srebrenici proglašeno da je počinjen genocid.

"Prvo želim izraziti poštovanje i solidarnost Meksika prema žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama. Meksiko priznaje presude Međunarodnog suda pravde i Tribunala za bivšu Jugoslaviju, Meksiko odbacuje negiranje genocida koji je počinjen ili njegovu glorifikaciju i glorifikaciju ratnih zločinaca. Srebrenica je podsjetnik da se genocid ne dešava preko noći nego postoji eskalacija koja vodi do genocida", kazao je predstavnik Meksika.

Predstavnik Slovačke, koja je sramotno ostala suzdržana kao jedna od tri države EU, je također naglasio da priznaje presude i da se u Srebrenici desio genocid.

Obrazlažući svoje glasanje, predstavnik Tajlanda je naglasio također da se u Srebrenici desio genocid. Predstavnik Armenije je kazao da njegova država spremna da radi sa međunarodnom zajednicom na prevenciji genocida i da na taj način odaje počast žrtvama Srebrenice. Predstavnik Gvatemale je također iskazao da priznaju genocid u Srebrenici.

Jedna od država koja je ostala suzdržana, a koja je privukla puno pažnje je Alžir.

"Alžir oštro osuđuje sve genocide, sve ratne zločine i sve zločine protiv čovječnosti, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine u kojem su ubijene hiljade nevinih ljudi. Alžir podvlači podršku za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Iz Omana su rekli da genocid u Srebrenici ne smije biti predmetom interpretacije ili skepticizma i da podržavaju međunarodni dan za obilježavanje ovog genocida.

"Nigerija je ostala suzdržana ne zato što ne priznajemo horore prošlosti. Priznajemo da su devastacija i zločini protiv ljudi Srebrenice presuđeni kao genocid", kazao je predstavnik Nigerije

Glasanje je pokazalo da je genocid u Srebrenici, međunarodno priznata i poznata činjenica, jasno utvrđena sudskim presudama i da članice Ujedinjenih nacija, čak i suzdržane prilikom glasanja o rezoluciji nemaju nikakve dvojbe oko toga da je u Srebrenici bio genocid.

Izglasavanje Rezolucije o Međunarodnom danu refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici je pokazatelj da se civilizacija jasno odredila prema zločinima i da su negatori genocida oni koji su ne samo na pogrešnoj strani historije nego i u debeloj manjini.

Svi ostali pokušaji beogradskog režima su manipulacija samo vlastitim stanovništvom koja ne stiže dalje od granica Srbije i par država parija.