Kontroverzni književnik
278

Negator genocida Peter Handke stigao u Banju Luku, dočekao ga Kusturica

M. G.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Kontroverzni književnik, zagovaratelj Miloševićevog režima i negator genocida u Srebrenici Peter Handke doputovao je danas na banjalučki aerodrom Mahovljani.

Handkea su na aerodromu dočekali savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika reditelj Emir Kusturica i Pero Simić.

Handkea će danas ugostiti Dodik, predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, Kusturica, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović i rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin.

Tom prilikom predsjednica manjeg bh. entiteta uručit će Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Orden Republike Srpske na lenti za "izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa s Republikom Srpskom".

Nakon boravka u Banjoj Luci Handke će zajedno s Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Nakon uručenja nagrade bit će upriličen okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova '90-ih godina.

Austrijski književnik je zbog takvih stavova proglašen personom non grata u gradovima poput Sarajeva i Tuzle, dok je u Banju Luku pozvan kao počasni gost. Mnogi istaknuti svjetski književnici i umjetnici osudili su Handkeove stavove, kao i odluku da takva ličnost dobije Nobelovu nagradu. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je ipak uručena nagrada.