{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Negativna politička klima blokirala dalje pomake

F
3.9.2008. u 16:34
0
6
Negativna politička klima blokirala dalje pomake
0
Negativna politička klima blokirala dalje pomake
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas se u Londonu susreo s državnim sekretarom Velike Britanije za vanjske poslove i Komonvelt Davidom Milibandom.
Kako je saopćeno iz OHR-a, Lajčak je informirao ministra Milibanda o pomacima koje je BiH ostvarila u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik danas je boravio u Londonu zbog serije sastanaka na visokom nivou da bi se razgovaralo o pomacima koje je ostvarila BiH i osiguralo da EU bude spremna preuzeti vodeću ulogu u BiH nakon tranzicije OHR-a.

Lajčak i Miliband su zaključili da su organi vlasti BiH načinili značajne pomake u ispunjavanju dva uvjeta i pet ciljeva za tranziciju OHR-a, u periodu od šest mjeseci od kada ih je Vijeće za implementaciju mira postavilo.

Potpisivanjem SSP-a je ispunjen jedan od uvjeta, a tri od pet ciljeva je gotovo u potpunosti realizirano. Ono što preostaje da se uradi jeste naći provedivo rješenje za pitanje imovine BiH i osigurati punu integraciju Distrikta Brčko u ustavnu strukturu BiH.

Ispunjenje drugog uvjeta, dakle, dobijanje pozitivne ocjene situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zasnovane na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zahtijevat će mnogo pozitivniji pristup političara u BiH.

Redovni sastanci političkog rukovodstva uvijek su pozitivan signal, ali je Lajčak naglasio da je trenutna negativna politička klima blokirala dalje pomake. Napadi na ustavnu strukturu države i njeno funkcioniranje destruktivni su za svaki progres.

Na sastanku s britanskim ministrom za Evropu Jimom Murphyjem ponovo je rečeno da su sve države članice EU opredijeljene da pomognu BiH da ostvari svoj strateški cilj pristupa u članstvo EU.

Kako je istaknuto, za to je potreban puni angažman svih nivoa vlasti na konstruktivnom i zajedničkom radu. Evropa je izgrađena na temeljima kompromisa i saradnje.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas se također sastao i s britanskim ministrom odbrane Bobom Ainsworthom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: