BiH
10

Negativan test: Na Vrelu Bosne nema virusa H5N8

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je analizom u Referentnoj laboratoriji na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu otkriveno da su ptice iz Pionirske doline zaražene virusom H5N8, urađena je i analiza uzoraka labudova s Vrela Bosne.

Šef Referentne laboratorije Teufik Goletić kazao je za Klix.ba kako je test negativan, što znači da labudovi na Vrelu Bosne nisu dolazili u kontakt sa zaraženim pticama.

Analiza je urađena nakon što se virus pojavio u regiji, a zatim u februaru i u Prijedoru. Kancelarija za veterinarstvo BiH apelovala je na vlasnike peradi da pojačaju provođenje biosigurnosnih mjera na svojim imanjima i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je povećala broj kontrola imanja koja drže domaću perad, ukrasne kokoši, paunove i golubove. U dosadašnjoj kontroli peradi i drugih ptica nisu utvrđene kliničke manifestacije karakteristične za tu tešku bolest.

Pretpostavka je da je bolest unesena kontaktom sa divljim migratornim pticama i patkama, čije je prisustvo konstatovano u zaraženom posjedu.

Inače, od ptičije gripe nema direktne opasnosti po ljude.