Predstavljen Katalog o programima
0

Neformalno obrazovanje je veoma bitno za mlade u BiH

FENA
U Gradskoj upravi Grada Sarajevo danas je predstavljen Katalog o programima neformalnog obrazovanja mladih na području grada Sarajeva, koji je već dostupan u online izdanju na stranici www.gradsarajevo.mladi.org.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Sarajevo Alija Behmen istakao je da se u formalnom obrazovanju pročita i savlada 50 knjiga i tek se onda spozna šta se ne zna, dok je neformalno permanentni dio obrazovanja, koji služi za dopunjavanje formalnog obrazovanja.

Zato se, po njegovim riječima, svaka ozbiljna zemlja veoma intenzivno bavi neformalnim obrazovanjem. Nada se da će se u ovaj proces uključiti i viši i niži organi vlasti.

U Katalogu se navodi da je formalni obrazovni sistem u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja i tradicionalnim metodologijama, koji ne ostavljaju prostora za inovativne pristupe učenju u školama. Zato studentima nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada.

"Svjesni smo da postoji veliki jaz između onoga što su stvarne potrebe mladih u njihovim samostalnim životima i onoga što trenutno mogu pružiti formalni sistemi obrazovanja. Najefikasniji način da prevaziđemo taj problem jeste da se ozbiljnije posvetimo neformalnom obrazovanju", rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović.

Pri realizaciji Kataloga, fokus je bio, ističe Živanović, da se na jednom mjestu imaju sve informacije o 102 organizacije civilnog društva, koje imaju neke programe neformalnog obrazovanja. Sada slijedi promocija tih organizacija i usmjeravanje mladih i njihovih roditelja prema njima, a u narednom koraku će se pokušati napraviti situacija, u kojoj će oni unaprijediti svoje programe i uskladiti ih sa standardima neformalnog obrazovanja u Evropskoj uniji.

Ovaj projekt je, kaže Živanović, koštao oko 30.000 KM, te predstavlja jedan od prvih koraka da se neformalno obrazovanje konačno uvede u zakonske okvire.

Tokom sedam mjeseci, koliko je trajala realizacija Kataloga, prikupljale su se informacije o organizacijama, čije su ciljne grupe većinom srednjoškolci, ali i studenti, te mladi iz ruralnih područja, bez roditeljskog staranja, kojima su itekako potrebne infomacije o pisanju biografije, traženju posla i komunikacijskim vještinama.

"Također, mladi mogu i putem stranice www.onlinebazapodataka.mladi.org vidjeti kojim se oblastima bave 102 organizacije, te eventualnom posjetom tih organizacija priključiti se njihovim programima i steći nova znanja i vještine", zaključila je Merima Šabić koordinatorica projekta, koji finansira UNDP i Grad Sarajevo.